fbpx
håravfall som kvinna orsaker

Håravfall som kvinna

Håravfall som kvinna skiljer sig från håravfall hos män, både till utseende och de bakomliggande orsakerna till problemet.

För män ligger oftast DHT bakom håravfall medan situationen är mycket mer komplex för kvinnor. Att kvinnor drabbas av håravfall handlar ofta om en kombination av flera olika saker.

Om du känner att du börjat förlora mer hår än vanligt på sistone så kan vi hjälpa dig – och allt börjar med en kostnadsfri konsultation.

Boka en kostnadsfri konsultation

Ärftligt håravfall

Håravfall som kvinna är oftast genetiskt

Den vanligaste orsaken som gör att kvinnor drabbas av håravfall är att det ligger i generna.

Ärftligheten kan hoppa över några generationer, så bara för att du bär på arvsanlagen för håravfall innebär det inte att du definitivt kommer bli tunnhårig.

Vissa personer har kodat i sina gener att håravfallet skall starta vid unga år. Oavsett så finns det mycket goda möjligheter till behandling om denna påbörjas i tid.

Läs mer om ärftligt håravfall
kvinna är stressad och drabbas av håravfall

Stress

Stress och håravfall

Om du har varit väldigt stressad under en längre tid, har utmattningssymptom, eller har genomgått fysisk eller psykisk trauma reagerar kroppen ofta genom att stänga ner hårproduktionen.

Håret finns dock kvar på huvudet under den stressiga perioden. Därför är det svårt att göra själva kopplingen till den stressiga perioden.

Upp mot 6 månader efter att håret har satts i vilofas, ramlar det av och då kan man förlora väldigt mycket hår på kort tid.

Läs mer om stress och håravfall

Sköldkörteln

Sköldkörtel och håravfall som kvinna

Sköldkörteln är en liten körtel och sitter på strupens framsida. Det är en av kroppens viktigaste körtlar och har stor inverkan på kroppens allmäntillstånd, och däribland kvaliteten på hår och hud.

Genom produktion av hormonerna T-3 och T-4 styr sköldkörteln viktiga kroppsfunktioner så som ämnesomsättning, kaloriförbränning, kroppstemperatur och puls.

Problem med sköldkörteln drabbar kvinnor betydligt oftare än män.

Läs mer om sköldkörteln

Sjukdomar

Hårsjukdomar och håravfall

Det finns många hårsjukdomar som leder till att man drabbas av håravfall eller får kala fläckar på huvudet. En del sjukdomar är lätta att bota medan andra bara går att bromsa då det inte finns ett permanent botemedel.

Vissa kraftiga febersjukdomar eller infektioner utlöser också håravfall. Dessa klassas som en fysisk stress på kroppen och då kan håravfallet komma flera månader efter den sjukperioden.

Läs mer om hårsjukdomar

Ämnesbrist

Järnbrist och håravfall

Hos kvinnor är järnbrist ofta en orsak till håravfall. Vanligtvis beror det på en alltför ensidig kost eller kraftiga menstruationer.

Det är däremot svårt att avgöra om det är just på grund av järnbrist du tappar hår.

Läs mer om järnbrist och håravfall

Medicin

Mediciner och håravfall

En del mediciner påverkar hårväxten. Cancermediciner har till exempel stark effekt på hårtillväxten.

Andra mediciner som kan orsaka håravfall är olika typer av antibiotika, antidepressiva, antiklotmedel och aknemediciner.

Läs mer om mediciner och håravfall

HORMONELLA ORSAKER

Håravfall som kvinna - Hormonella orsaker

Frågor och svar

Erbjuder ni hårbehandlingar till gravida eller ammande kvinnor?

Nej, vi erbjuder inte hårbehandlingar till gravida eller ammande kvinnor.

Går det att få tillbaka håret efter en graviditet?

Genom vår Hårbehandling kan du förstärka dina hårsäckar och på så sätt få igång hårtillväxten igen. Det går däremot inte att få återuppliva döda hårsäckar som orsakats av en graviditet.

Vad hjälper mot kvinnligt håravfall?

Först och främst är det viktigt att avgöra orsaken till ditt håravfall.

Tappar du hår på grund av stress eller vitaminbrist är den främsta lösningen att råda bot på detta först. För att påskynda hårtillväxten och bromsa ditt håravfall är vår Hårbehandling en effektiv lösning.

Vi rekommenderar att du kommer in på en kostnadsfri konsultation för att vi ska kunna hitta den bästa lösningen för just dig.

Kan klimakteriet orsaka håravfall?

Det är vanligt att många kvinnor börjar tappa hår vid klimakteriet. Den hormonella obalansen kan göra så att kroppen reagerar med att låta håret ramla av.

Den minskade mängden av östrogen påverkar många organ i kroppen och det kan även påverka hårets tillväxt. En bra lösning mot håravfall kopplat till klimakteriet är Hårbehandling.

Hur kan en Hårbehandling hjälpa mot håravfall?

Med Hårbehandling utvinner vi kroppsegna tillväxtfaktorer, så kallade cellfragment, som vi sedan injicerar in i skalpen.

Tillväxtfaktorerna vidgar storleken på hårsäcken som ofta är förkrympt och har varit det under en längre tid (om håravfallet har pågått länge). När storleken på hårsäcken ökar orkar hårsäcken börja producera ett hårstrå igen av bättre och starkare kvalitet.

På så sätt kan behandlingen förebygga håravfall på ett effektivt sätt.

Hur mycket håravfall är normalt?

Normalt sett brukar vi tappa omkring 100 – 200 hårstrån per dag. I vissa perioder kan håravfallet vara kraftigare. Men tappar man över 200 hårstrån per dag en längre period kan det vara bra att kolla upp det.

Det kan handla om en hormonstörning eller någon underliggande sjukdom. Ett hårstrå växer i ungefär 6 år och går därefter in i en vilofas på 1 – 3 månader innan det ramlar av.

Följ oss på Instagram

"Kan man transplantera hår från någon annan? Hur går en Hårbehandling till?" Genom att följa oss på Instagram får du svar på intressanta frågor samt insikter i världen av hårtransplantationer och Hårbehandlingar!

nordichairclinic

Våra kunder har ordet