fbpx

Vanliga frågor och svar kring håravfall

Går det att tappa allt sitt hår?

Enligt våra hårexperter är det sällan håravfall täcker hela huvudet såvida du inte har någon sjukdom såsom alopecia universalis eller totalis.

Män har nästan alltid kvar hår i nacken och ut på sidorna med höjd till öronen. Kvinnor kan ibland ha ett mer diffust håravfall utöver hela huvudet men man brukar sällan tappa allt hår.

Kan vissa mediciner orsaka håravfall?

Det finns vissa mediciner som kan leda till håravfall. Om du har fler frågor rekommenderar vi att du antingen vänder dig till din läkare eller kontaktar oss gällande den medicinen du äter.

Vad ligger bakom håravfall?

Enligt våra hårexperter finns det många orsaker till håravfall. Den allra vanligaste är ärftligt håravfall.

Annars kan även t.ex. sjukdom, stress, medicinering, problem med sköldkörteln och järnbrist vara orsak till att man tappar hår.

Varför tappar jag hår i tidig ålder?

Håravfall behöver inte alltid vara åldersrelaterat, men det är självklart vanligare att man tappar hår med åren.

Det kan finnas ett flertal olika orsaker till håravfall i tidig ålder. Det kan vara stress, medicin, vad man äter, en sjukdom eller ärftligt håravfall.

Vad är alopecia?

Alopecia är den medicinska termen för håravfall. Alla personer upplever håravfall under sin livstid, vissa mer än andra. En viss nivå av håravfall är normalt hos samtliga människor.

Finns det medicin mot håravfall?

Det finns läkemedel som hjälper mot håravfall.

Finasterid (det aktiva ämnet i Propecia) och Minoxidil (det aktiva ämnet i Rogaine) hjälper mot håravfall. Medicinerna är verksamma på olika sätt, men Finasterid får endast användas och hanteras av män då ämnet kan framkalla svåra skador på fostret om det kommer i kontakt med gravida kvinnor.

Vi kan skriva ut Finasterid på recept till våra kunder.

Kan stress orsaka håravfall?

Ja. När kroppen utsätts för mycket stress under en längre period kan hårsäckarna gå in i vilofas som en form av självförsvar.

Hårsäckarna dör sedan 3 – 6 månader efter händelsen som triggade vilofasen. Detta kan göra det svårt att spåra stress som den bidragande faktorn till håravfallet. När hårsäcken dör ramlar hårstrået av.

Varför tappar jag hår efter min graviditet?

Under en graviditet producerar kroppen väldigt mycket hormoner och efter förlossningen försöker kroppen återgå till sin normala hormonproduktion.

Det kan ta upp till ett år för kroppen att stabilisera sig. Den generella livsomställningen som ett barn innebär med minskad sömn och ökad stress kan också bidra till håravfall efter graviditet.

Hjälper det att ta vitaminer mot håravfall?

Så länge du inte har brist på någon vitamin eller mineral hjälper det inte att äta hårvitaminer mot håravfall.

Lider du däremot av exempelvis järnbrist kan hårvitaminer hjälpa till att förstärka håret.

Hur kan en Hårbehandling hjälpa mot håravfall?

Med Hårbehandling utvinner vi kroppsegna tillväxtfaktorer, så kallade cellfragment, som vi sedan injicerar in i skalpen.

Tillväxtfaktorerna vidgar storleken på hårsäcken som ofta är förkrympt och har varit det under en längre tid (om håravfallet har pågått länge). När storleken på hårsäcken ökar orkar hårsäcken börja producera ett hårstrå igen av bättre och starkare kvalitet.

På så sätt kan behandlingen förebygga håravfall på ett effektivt sätt.

Hur mycket håravfall är normalt?

Normalt sett brukar vi tappa omkring 100 – 200 hårstrån per dag. I vissa perioder kan håravfallet vara kraftigare. Men tappar man över 200 hårstrån per dag en längre period kan det vara bra att kolla upp det.

Det kan handla om en hormonstörning eller någon underliggande sjukdom. Ett hårstrå växer i ungefär 6 år och går därefter in i en vilofas på 1 – 3 månader innan det ramlar av.

Kan hårbehandling förebygga håravfall om man tappar hår i tidig ålder?

Hårbehandling hjälper mot håravfall i vilken ålder det än sker i livet.

Hårbehandling förstärker hårsäcken och tillser den med näring. Tillväxtfaktorerna som vi injicerar skapar nya kapillärer i skalpen samtidigt som hårsäcken växer i storlek. Detta gör att hårsäckar som har varit förkrympta väcks till liv istället för att dö av inaktivitet.

Kan p-piller orsaka håravfall?

P-piller – framförallt byte av p-piller eller att p-pilleranvändningen upphör – kan trigga håravfall om du har håravfall i generna.

Hormonomsättningen kan hjälpa eller orsaka håravfallet på olika sätt.

Kan klimakteriet orsaka håravfall?

Det är vanligt att många kvinnor börjar tappa hår vid klimakteriet. Den hormonella obalansen kan göra så att kroppen reagerar med att låta håret ramla av.

Den minskade mängden av östrogen påverkar många organ i kroppen och det kan även påverka hårets tillväxt. En bra lösning mot håravfall kopplat till klimakteriet är Hårbehandling.

Vad har alopecia areata för orsak?

Orsaken bakom alopecia areata är okänd men vi vet att stress kan vara en utlösande faktor.

Personer med alopecia areata är i övrigt vanligtvis helt friska.

Vad är alopeci?

Alopecia är den medicinska termen för håravfall.

Det finns fyra sjukdomar inom alopeci; alopecia areata, alopecia Barbae, alopecia totalis och alopecia universalis. Alopecia areata är den mest förekommande varianten.

Vad är androgen alopeci?

Androgent håravfall eller androgen alopeci är i medicinska termer manligt håravfall. Detta är en progressiv, icke-ärrbildande form av håravfall.

Kan alopecia försvinna?

Håravfall (alopecia) kan behandlas med hjälp av bland annat vår Hårbehandling eller en hårtransplantation.

Vad utlöser alopecia?

Det finns ingen definitiv orsak till vad som utlöser håravfall (alopecia) men vi vet att stress, genetik och infektioner är vanliga faktorer.

Hur vet jag om jag har alopecia?

Märker du att du tappar mer hår än vanligt när du borstar håret eller duschar så kan det vara en indikation på att du drabbats av alopecia.

Upplever du att du tappar mer hår än vanligt är du alltid välkommen att boka in dig på en kostnadsfri konsultation hos oss. Under konsultationen undersöker vi ditt hår närmre och kommer fram till relevanta lösningar.

Alopeci och håravfall – hur hänger det ihop?

Alopecia är den medicinska termen för håravfall. Många misstar ordet för att vara samma sak som alopecia areata, vilket inte stämmer.

Alopecia areata är en autoimmun sjukdom medan alopeci ordagrant betyder håravfall.

Kan man stoppa manligt håravfall?

Många vill veta om det går att stoppa manligt håravfall och förhindra håravfall hos män. Det finns inget som stoppar håravfall helt och hållet. Däremot finns det behandlingar som bromsar håravfall.

Några lösningar för att bromsa ett håravfall är; Hårbehandling, Minoxidil eller Finasterid. Vill du istället fylla ut eller korrigera din hårlinje såsom att fylla dina vikar rekommenderar vi att du gör en hårtransplantation.

Hur vet man om man har järnbrist?

Järnbrist kan visa sig på olika sätt, några vanliga symptom på järnbrist är bland annat:

Håravfall
– Huvudvärk
– Yrsel
– Blek och torr hy
– Sus i öronen

Hur länge pågår håravfall efter graviditet?

Efter en graviditet tappar man som mest hår tre till fyra månader efter förlossningen. Håret växer sedan vanligen tillbaka igen inom ett år.

Går det att få tillbaka håret efter en graviditet?

Genom vår Hårbehandling kan du förstärka dina hårsäckar och på så sätt få igång hårtillväxten igen. Det går däremot inte att få återuppliva döda hårsäckar som orsakats av en graviditet.

Vad hjälper mot kvinnligt håravfall?

Först och främst är det viktigt att avgöra orsaken till ditt håravfall.

Tappar du hår på grund av stress eller vitaminbrist är den främsta lösningen att råda bot på detta först. För att påskynda hårtillväxten och bromsa ditt håravfall är vår Hårbehandling en effektiv lösning.

Vi rekommenderar att du kommer in på en kostnadsfri konsultation för att vi ska kunna hitta den bästa lösningen för just dig.

Kan man noppa sönder ögonbryn?

Ja, det går att noppa sönder ögonbrynen så att hårsäcken förstörs och därmed inte producerar nya hårstrån.

Är alopecia ärftligt?

Genetiskt håravfall är en av de mest förekommande formerna av håravfall (alopecia). Alopecia kan vara ärftligt men det kan även ha andra orsaker.

Vad är traction alopeci?

Traction alopeci är när ett trauma händer i hårsäcken och hårstrået dras ut långsamt under lång tid, exempelvis vid strama hårtofsar.

Hur stoppar man håravfall?

För att motverka och stoppa plötslig håravfall rekommenderar vi att man gör Hårbehandlingar kontinuerligt.

Har du ett kraftigt håravfall och istället vill justera din hårlinje eller fylla ut ditt hår på något ställe så rekommenderar vi att du kommer in på en konsultation för att få hjälp mot ditt håravfall och prata om en eventuell hårtransplantation.

Hjälper det att ta vitaminer mot håravfall för män?

Eftersom att de flesta personer får i sig tillräckligt med vitaminer och mineraler genom sin kost så hjälper det inte att äta hårvitaminer mot håravfall för män, så länge du inte har brist på någon vitamin.

Lider du däremot av exempelvis järnbrist så kan hårvitaminer hjälpa till att förstärka håret. En effektiv behandling för hårtillväxt som man och mot manligt håravfall är Hårbehandling.

Våra kunder har ordet