fbpx

Hårtransplantation

Vanliga frågor om hårtransplantation

Vad är en hårtransplantation?

Vid en hårtransplantation flyttas hår från ett område som är rikt på hår till ett område där ökad hårväxt önskas. De transplanterade hårsäckarna växer fast redan inom 24 timmar och börjar omgående producera ett naturligt växande hår.

Efter 3 till 4 månader har allt vuxit ut och efter 12 månader har alla hårsäckar nått maximal kvalitet och tjocklek.

Vad kostar en hårtransplantation?

Kostnaden på en hårtransplantation beror framförallt på hur stor yta som ska transplanteras och hur många grafts som behövs för att täcka denna yta.

Priset skiljer sig beroende på hur många grafts du vill göra och ditt utgångsläge. För att få ett mer exakt pris så rekommenderar vi dig att komma in på en kostnadsfri konsultation så vi kan undersöka ditt hår och utgångsläge.

Du kan även skicka in dina bilder genom vår videokonsultation där en expert kikar på just ditt fall och återkommer med ett kostnadsförslag.

Växer håret som transplanteras från nacken tillbaka igen?

Håret som transplanteras från nacken växer inte tillbaka. Själva transplantationen innebär att hela hårsäcken från nacken flyttas och inte bara individuella hårstrån.

Vi brukar extrahera hårsäckar från ett större område i nacken så att donationsområdet blir mindre märkbart. Du kommer alltså inte bli helt hårlös i nacken när du har gjort en hårtransplantation.

Är du dock väldigt tunnhårig till att börja med kan håret i nacken kännas märkbart tunnare när donationsområdet har läkt ut, speciellt om du väljer att ha en kortklippt frisyr.

Går det att transplantera ögonfransar?

Det är tekniskt möjligt. Dock genomför vi inte sådana transplantationer då det medför alldeles för stor risk.

Hur många hårtransplantationer kan jag göra?

Hur mycket hår du kan transplantera beror på hur bra donationsområde du har i nacken. Vissa personer kan bara plocka ut 3 000 grafts medan andra kan plocka ut 7 000 grafts.

Det är en väldigt individuell fråga som bäst kan besvaras under en kostnadsfri konsultation där vi undersöker ditt donationsområde.

När kan jag se slutresultatet av hårtransplantationen?

Vi brukar säga att man når ett fullt slutresultat efter 12 månader. Håret växer olika fort hos olika människor, så en del kan se ett bra resultat redan efter 6 månader.

Det är viktigt att ha tålamod när man gör en hårtransplantation då håret inte växer ut över en natt.

Hur kan jag finansiera min hårtransplantation?

Vi har ett samarbete med Medical Finance. Där kan du få räntefria krediter upp till 50 000 SEK och en avbetalningsplan på upp till 24 månader.

Vad ska jag tänka på innan min hårtransplantation?

Det finns några saker som du ska tänka på dagarna innan din hårtransplantation. Dessa hittar du här.

Kan man transplantera hår från en annan person?

Nej, det kan man inte då det medför en otroligt hög risk för komplikationer och sjukdomar.

Är det möjligt att klona hår inför en transplantation?

Det pågår forskning kring olika metoder för att motverka håravfall. Eftersom det är ett så komplicerat område så har vi i dagsläget varken verktygen eller kunskapen om hur dessa typer av behandlingar kan utföras.

Kan man transplantera hår från andra delar av kroppen?

Ja, när man inte har tillräckligt mycket hår i nacken för en transplantation kan man utföra en så kallad Body Hair Transplant. Då tar vi hår från andra kroppsdelar, som exempelvis bröstkorgen.

När går svullnaden ner efter en hårtransplantation?

Svullnaden går vanligtvis ner inom de första 48 timmarna efter ingreppet.

När bör jag inte genomgå en hårtransplantation?

En hårtransplantation passar inte alla. Har du ett för tunnhårigt donationsområde finns det inte tillräckligt med hårsäckar att flytta.

Om du har ett aktivt seborreiskt eksem i hårbotten går det heller inte att göra en operation eftersom det kan leda till inflammation och skadade hårsäckar. Har du däremot varit symptomfri i minst fyra veckor kan du genomgå en transplantationen.

Vad kostar det att justera sin hårlinje?

Vi undviker att sätta ett fast pris på våra hårtransplantationer eftersom att det skiljer sig beroende på vad du har för utgångsläge och hur många grafts du önskar flytta.

Vanligtvis kostar det mellan 39 000 – 45 000 SEK att justera sin hårlinje.

Vill du veta vad det skulle kosta att korrigera just din hårlinje så får du gärna boka en kostnadsfri konsultation. Där får vi en chans att titta på ditt hår och ge ett förslag på hur många grafts vi rekommenderar att flytta.

Gör det ont att justera sin hårlinje?

Det som kan kännas är lokalbedövningen men självaste ingreppet är smärtfritt. Du kan vara öm efteråt men detta får du smärtstillande mot.

Hur lång är läkningsprocessen efter att jag justerat min hårlinje?

Den mest kritiska tiden är de första 2-3 dagarna då området är som känsligast. Första veckan bör du vara extra försiktig.

Efter 2 veckor är det okej att börja träna men du bör fortfarande vara lite försiktig med sol och vaksam så att det transplanterade håret inte skrapas.

Efter 3 veckor kan du generellt göra det mesta i vardagen men undvik saker som att nicka en fotboll eller bära tighta huvudbonader. Har du frågor kring din eftervård så är du varmt välkommen att kontakta oss.

Vad är priset för en hårtransplantation i Sverige?

Priset för en hårtransplantation i Stockholm är detsamma som priset för en hårtransplantation i Göteborg och Malmö.

Det som påverkar vad din hårtransplantation kommer att kosta beror på hur många grafts du önskar flytta och vilka förutsättningar du har.

För en mer exakt prisuppgift så rekommenderar vi att du bokar in dig på en kostnadsfri konsultation hos oss.

Erbjuder ni hårtransplantationer till gravida eller ammande kvinnor?

Nej, Nordic Hair Clinic erbjuder inte hårtransplantationer till gravida eller ammande kvinnor.

Vad är ett vanligt hårimplantatspris?

Kostnaden för ett hårimplantat räknas ut per hårstrå.

Vanligen ligger priset runt 30 000 – 60 000 SEK, beroende på hur många hårstrån man önskar transplantera.

Vad är biofibre hårimplantat?

Biofibre hårimplantat är ett konstgjort implantat för den som inte har tillräckligt med eget hår att transplantera.

Biofibre hårimplantat är gjort av konstgjort hår och fungerar därför även för de som har glest med hår i nacken.

Är hårtransplantation permanent?

Ja, en hårtransplantation är den enda permanenta lösningen för håravfall. De hårsäckar vi flyttar är genetiskt kodade att sitta kvar livet ut.

Vad kostar det att göra en hårtransplantation?

Priset för en hårtransplantation varierar beroende på hur många antal grafts vi transplanterar. Vanligtvis ligger priset för en hårtransplantation på runt 39 000 – 53 000 SEK.

Hur stoppar man håravfall?

För att motverka och stoppa plötslig håravfall rekommenderar vi att man gör Hårbehandlingar kontinuerligt.

Har du ett kraftigt håravfall och istället vill justera din hårlinje eller fylla ut ditt hår på något ställe så rekommenderar vi att du kommer in på en konsultation för att få hjälp mot ditt håravfall och prata om en eventuell hårtransplantation.

Vad kostar en hårtransplantation?

Kostnaden på en hårtransplantation beror framförallt på hur stor yta som ska transplanteras och hur många grafts som behövs för att täcka denna yta.

Priset skiljer sig beroende på hur många grafts du vill göra och ditt utgångsläge. Men för att få ett mer exakt pris så rekommenderar vi dig att komma in på en kostnadsfri konsultation så vi kan undersöka ditt hår och utgångsläge.

Du kan även skicka in dina bilder genom vår videokonsultation där en expert kikar på just ditt fall och återkommer med ett kostnadsförslag.

När kan jag se slutresultatet av hårtransplantationen?

Vi brukar säga att man når ett fullt slutresultat efter 12 månader. Håret växer olika fort hos olika människor, så en del kan se ett bra resultat redan efter 6 månader.

Det är viktigt att ha tålamod när man gör en hårtransplantation för håret växer inte ut över en natt.

Se före och efterbilder.

Växer håret som transplanteras från nacken tillbaka igen?

Håret som transplanteras från nacken växer inte tillbaka. Själva transplantationen innebär att hela hårsäcken från nacken flyttas och inte bara individuella hårstrån.

Vi brukar extrahera hårsäckar från ett större område i nacken så att donationsområdet blir mindre märkbart. Du kommer alltså inte bli helt hårlös i nacken när du har gjort en hårtransplantation.

Är du dock väldigt tunnhårig till att börja med kan håret i nacken kännas märkbart tunnare när donationsområdet har läkt ut, speciellt om du väljer att ha en kortklippt frisyr efter.

Hur lång är läkningsprocessen efter en hårtransplantation?

Den mest kritiska tiden är de första 2-3 dagarna när området är som känsligast. Första veckan bör du vara extra försiktig.

Efter 2 veckor är det okej att börja träna, men du bör fortfarande vara lite försiktig med sol och var vaksam så att det transplanterade håret inte skrapas.

Efter 3 veckor kan du generellt göra det mesta i vardagen, men undvik saker som att nicka en fotboll, ha på dig en hjälm eller att raka med en rakapparat.

Vi finns alltid till hands vid frågor kring eftervård.

Vanliga frågor om skäggtransplantation

Kan man transplantera hår från halsen?

Eftersom det finns en massa blodkärl, vener och andra känsliga organ kring just det området utför inte Nordic Hair Clinic den typen av skäggstransplantation. Det innebär en alltför stor risk.

Vem kan göra en skäggtransplantation?

De allra flesta kan genomföra en skäggtransplantation. Allt beror på dina förutsättningar och önskemål.

Hur många grafts (hårsäcksgrupper) som behövs kommer vi fram till under konsultationen då vi ser över hur stort område som skall täckas och hur mycket hår som redan växer på kinderna. Vi tar hår från nacken i första hand men även från bröstet om det skulle behövas.

När kan jag äta fast föda igen?

Efter en skäggtransplantation får du inte äta fast föda de fyra första dagarna. Istället får du dricka soppa genom ett sugrör.

Detta är för att undvika att de nytransplanterade hårsäckarna skadas genom den tuggande rörelsen som man får när man äter. Efter 4 dagar har hårsäckarna vuxit fast och du kan äta som vanligt igen.

När kan jag börja raka mig igen?

Efter 4 veckor kan du börja trimma skägget med en trimmer – men inte kortare än 3 mm. Det är viktigt att trimmern har ett plastskydd eller en plastkam på rakhyveln.

Det är också viktigt att du inte rakar dig med rakhyvel direkt på huden innan 6 månader har gått. Först efter 6 månader kan du raka dig med rakhyvel av metall utan att riskera att skada de transplanterade hårsäckarna.

Vad kostar en skäggtransplantation?

Priset för en skäggtransplantation beror på hur många grafts (hårsäckar) du önskar flytta för att du ska få ditt förväntade resultat. Priset för en skäggtransplantation varierar även beroende på om du gör den i Sverige eller i Turkiet.

Pris för en skäggtransplantation i Sverige ligger från 25 000 SEK.

Hur bra funkar Rogaine?

Vilken effekt Rogaine Forte kommer att ha är individuellt från person till person.

Många upplever dock att behandling med Rogaine Forte har gett en positiv effekt med en tätare skäggtillväxt.

Vanliga frågor om ögonbryntransplantation

Hur ofta kan jag trimma mina ögonbryn?

Det transplanterade håret växer som normalt ungefär 1 cm per månad. Därför rekommenderar vi att trimma ögonbrynen 2 gånger i veckan för att få ett fint och naturligt resultat.

Kan jag göra en ögonbrynstransplantation om jag har en permanent ögonbrynstatuering?

Ja, det kan du. Tänk på att formen av din tatuering kan bestämma formen på de nya ögonbrynen då dessa måste täckas.

Kan man transplantera ögonbryn?

Ja, vi erbjuder ögonbrynstransplantationer för de som vill få fylligare ögonbryn eller justera formen på de befintliga ögonbrynen.

Vid en ögonbrynstransplantation flyttar vi hårsäckar från ett område som är rikt på hår till de områden i ögonbrynen som man önskar fylla ut.

Vanliga frågor om hårtransplantation i Istanbul

Påverkar hemresan svullnaden efter transplantation?

Kabintrycket på flygplanet kan få svullnaden att gå upp men det lägger sig oftast efter en dag eller två.

Hur går uppföljningen till efter en hårtransplantation i Turkiet till?

Efter ingreppet får patienten instruktioner för eftervård och återhämtning, det är dock svårt att få fysiska uppföljningar om du gjort din hårtransplantation i Turkiet och bor i ett annat land vilket gör det svårt att övervaka resultatet och eventuella komplikationer.

Finns det några risker eller faktorer som man bör vara medveten om innan man väljer att genomgå en hårtransplantation i Turkiet?

Precis som vid alla medicinska ingrepp finns det risker att ta hänsyn till innan man genomgår en hårtransplantation i Turkiet. Det inkluderar infektion, ojämn tillväxt av hårsäckarna, ärrbildning och tillfällig chockförlust av befintligt hår.

Hur skiljer sig kostnaderna för en hårtransplantation i Turkiet jämför med andra länder?

Kostnaderna för en hårtransplantation i Turkiet kan vara betydligt lägre jämfört med många västländer, vilket för det till ett attraktivt alternativ för många patienter. Priserna varierar beroende på faktorer som klinikens rykte, personalens erfarenhet och antalet grafts som transplanteras.

Vilka är de vanligaste metoderna för hårtransplantation som används i Turkiet?

De vanligaste metoderna för hårtransplantation som används i Turkiet inkluderar FUE och FUT. FUE är vanligt förekommande på grund av dess mindre invasiva natur och snabbare återhämtningstid.

Vad är skillnaden på en hårtransplantation i Istanbul och i Sverige?

Att välja mellan att genomgå en hårtransplantation i Turkiet eller i Sverige innebär att ta hänsyn till fler faktorer som kan påverka behandlingsupplevelsen och resultaten. Här är några av de största skillnaderna mellan en hårtransplantation i Turkiet och i Sverige:

Kostnad: Generellt sett är kostnaden för en hårtransplantation lägre i Turkiet jämfört med Sverige. Detta beror på skillnader i arbetskraftskostnader och levnadskostnader mellan länderna.

Kvalitet och erfarenhet: Trots lägre kostnader i Turkiet har många kliniker medicinska team med lång erfarenhet. Å andra sidan kan Sverige erbjuda högkvalitativ vård med strikta regler och certifieringar för medicinsk praxis.

Eftervård och uppföljning: Eftervården och uppföljningen efter en hårtransplantation kan variera mellan Turkiet och Sverige. I Sverige kan patienterna ha närmare tillgång till eftervård och uppföljning på grund av närhet till kliniken, medan i Turkiet kan det kräva att man reser tillbaka för uppföljningsbesök.

Språk och kultur: Kommunikationen och kulturella skillnader kan spela en roll i patientens upplevelse av hårtransplantationen. I Sverige kan patienter ha fördelen av att kommunicera på sitt modersmål och känns sig mer bekväm med kulturella normer och förväntningar.

Det finns både likheter och skillnader mellan hårtransplantationer i Turkiet och Sverige. Det är viktigt för varje individ att överväga sina personliga preferenser, behov och förväntningar för att fatta det bästa beslutet för sin hårtransplantation.

Påverkar hemresan svullnaden efter transplantationen?

Kabintrycket på flygplanet kan få svullnaden att gå upp men det lägger sig oftast efter en dag eller två.

Vanliga frågor om eftervård

När försvinner sårskorporna?

Sårskorporna försvinner vanligtvis en till två veckor efter ingreppet.

Hur lång är läkningsprocessen efter en hårtransplantation?

Den mest kritiska tiden är de första 2-3 dagarna när området är som känsligast. Första veckan bör du vara extra försiktig.

Efter 2 veckor är det okej att börja träna, men du bör fortfarande vara lite försiktig med sol och var vaksam så att det transplanterade håret inte skrapas.

Efter 3 veckor kan du generellt göra det mesta i vardagen, men undvik saker som att nicka en fotboll, ha på dig en hjälm eller att raka med en rakapparat. Vi finns alltid till hans vid frågor kring eftervård.

När får jag börja göra vad efter min hårtransplantation?

Eftervården av ditt transplanterade område är lika viktig för ditt slutresultat som själva utförandet av hårtransplantationen. Därför är det viktigt att du följer anvisningarna som du får på din konsultation efter din hårtransplantation.

För att underlätta detta har vi samlat all information som du behöver veta angående eftervården av ditt transplantationsområde. Denna hittar du här.

Kan jag använda en mössa eller keps efter transplantationen?

Det är inte rekommenderat att ha varken mössa eller keps på huvudet fram tills en vecka efter operationen då det finns en risk för att skrapa ner hårsäckarna.

Efter en vecka går det bra att ha en mössa eller keps om den inte är alltför tajt. Tänk på att mössan eller kepsen inte får ligga exakt på det transplanterade området i minst två veckor framöver. Läs mer om eftervård.

När kan jag klippa mig?

Om du vill kan du trimma håret efter tre till fyra veckor. Det är viktigt att inte trimma håret kortare än 3-4 mm första gången.

Efter sex veckor går det bra att trimma håret ner till 2 mm. Ingen hyvelrakning de första sex månaderna. Efter fyra veckor kan du färga håret.

När kan jag äta fast föda igen?

Efter en skäggtransplantation får du inte äta fast föda de fyra första dagarna. Istället får du dricka soppa genom ett sugrör.

Detta är för att undvika att de nytransplanterade hårsäckarna skadas genom den tuggande rörelsen som man får när man äter. Efter 4 dagar har hårsäckarna vuxit fast och du kan äta som vanligt igen.

När kan jag börja raka mig igen?

Efter 4 veckor kan du börja trimma skägget med en trimmer – men inte kortare än 3 mm. Det är viktigt att trimmern har ett plastskydd eller en plastkam på rakhyveln.

Det är också viktigt att du inte rakar dig med rakhyvel direkt på huden innan 6 månader har gått. Först efter 6 månader kan du raka dig med rakhyvel av metall utan att riskera att skada de transplanterade hårsäckarna.

När går svullnaden ner efter en hårtransplantation?

Svullnaden går vanligtvis ner inom de första 48 timmarna efter ingreppet.

Hur länge ska jag vänta med att färga håret?

Efter 4 veckor kan du börja färga det nytransplanterade håret – alltså det hår som har flyttats från nacken och lagts in i önskat område.

Det resterande håret som inte har flyttats kan du färga som vanligt veckan efter din hårtransplantation.

Vad för smärtstillande kan jag ta efter ingreppet?

Efter din hårtransplantation kan du ta 1-2 tabletter Alvedon för smärtlindring om du skulle få ont.

Undvik preparat som Ipren, Treo eller Aspirin upp till 48 timmar efter din hårtransplantation. De innehåller ett ämne som heter acetylsalicylsyra som verkar blodförtunnande och ökar blödningsrisken. Blöder man för mycket efter ingreppet har hårsäckarna svårare att växa fast.

Har du transplanterat över ett område som saknar blodtillförsel (t.ex. ett ärr) kan vi istället ge dig Aspirin för att stimulera blodtillförseln till det området och därmed underlätta hårsäckarnas process att växa fast.

Varför ska jag ta antibiotika efter min transplantation?

Du får en låg dos antibiotika de första 3 dagarna efter din hårtransplantation för att minska risken för infektion.

Detta är inte en vanlig antibiotikakur och dosen är väldigt låg. Sammanlagt är det 4 tabletter som tas.

Borde jag vara orolig om jag blöder lite när jag tar av mitt bandage?

Nej, du behöver inte vara orolig. Det är normalt att lite blod eller sårvätska kommer de första dagarna.

Det går bra att ta ett hushållspapper och torka bort blodet.

När kan jag tvätta mitt donationsområde?

Du kan börja tvätta ditt donationsområde direkt efter du har tagit av bandaget. Undvik dock att vattnet kommer över ditt transplantationsområde (dit dina hårsäckar har flyttats) fram till 2 dagar efter din hårtransplantation.

Hur länge ska jag tvätta transplantationsområdet?

För att få bort sårskorporna så skonsamt som möjligt och för att hålla området rent rekommenderar vi att du står i duschen i 10 minuter. Tvätta inte området längre än så.

10 minuter är tillräckligt för att mjuka upp sårskorporna och hjälpa de att ramla av naturligt. Upprepa detta varje dag tills alla sårskorpor har ramlat av.

Vilket schampo ska jag använda?

Du kan använda ett vanligt milt schampo.

De flesta schampon är milda som säljs i vanliga matbutiker, men undvik schampon för mjällande hårbotten eller schampon som är riktade mot att få igång hårtillväxten eftersom de brukar vara starkare.

Vilken temperatur på vattnet ska jag ha när jag tvättar håret?

Ha tillräckligt varmt vatten så att det är behagligt att stå i duschen i 10 minuter. Duscha alltså inte håret i kallt vatten.

Det viktigaste är att du kan tvätta håret i lugn och ro och låta sårskorporna mjuka upp sig.

Gör det någonting om jag pillar bort sårskorporna?

Undvik att riva loss eller pilla bort sårskorporna även om det kliar. Det finns en hög risk att hårsäcken följer med om sårskorpan dras av för tidigt.

För att hjälpa sårskorporna ramla av naturligt rekommenderar vi att man tvättar håret en gång om dagen i 10 minuter enligt instruktionerna.

Hur länge ska jag vänta med att färga håret?

Efter 4 veckor kan du börja färga det nytransplanterade håret – alltså det hår som har flyttats från nacken och lagts in i önskat område. Det resterande håret, som inte har flyttats, kan du färga som vanligt veckan efter din hårtransplantation.

Varför är det viktigt att sårskorporna lossnar från transplantationsområdet?

Sitter sårskorpan kvar för länge så skapar det en hård barriär som förhindrar håret att börja växa.

Det är därför viktigt att du tvättar håret enligt de anvisningar du har fått från oss så att vi hjälper hårsäckarna att komma igång så snart som möjligt.

Tvättar du håret regelbundet varje dag kommer sårskorporna trilla av naturligt och du undviker dessutom risk för infektion.

Hur lång är läkningsprocessen efter en hårtransplantation?

Den mest kritiska tiden är de första 2-3 dagarna när området är som känsligast. Första veckan bör du vara extra försiktig.

Efter 2 veckor är det okej att börja träna, men du bör fortfarande vara lite försiktig med sol och var vaksam så att det transplanterade håret inte skrapas.

Efter 3 veckor kan du generellt göra det mesta i vardagen, men undvik saker som att nicka en fotboll, ha på dig en hjälm eller att raka med en rakapparat.

Vi finns alltid till hands vid frågor kring eftervård.

Följ oss på Instagram

"Kan man transplantera hår från någon annan? Hur går en Hårbehandling till?" Genom att följa oss på Instagram får du svar på intressanta frågor samt insikter i världen av hårtransplantationer och Hårbehandlingar!

nordichairclinic

Våra kunder har ordet