fbpx

Håravfall hos män

Mer än 70% av alla män drabbas av håravfall förr eller senare i livet. Det går inte att stoppa håravfall hos män men det kan dock bromsas och återväxt kan ske om tillståndet behandlas i god tid.

Ärftlighet är den absolut vanligaste orsaken och som i genomsnitt börjar redan kring 25-årsåldern. Det manliga håravfallet beror vanligtvis på testosteron och DHT.

En hårtransplantationHårbehandlingFinasterid och Minoxidil är lösningar för dig med manligt håravfall.

Är du nyfiken på hur ditt hår mår? Boka en kostnadsfri konsultation hos oss.

Se första lediga tid

Ärftligt håravfall

Håravfall hos män är oftast ärftligt

Den överlägset vanligaste orsaken till att män tappar hår är att det är genetiskt. Vissa personer har kodat i sina gener att håravfallet skall starta i unga år medan andra i 70-års åldern har behållit det mesta av håret.

Oavsett så är manligt håravfall en naturlig process men det finns mycket goda möjligheter till behandling om denna påbörjas i tid.

Hormonet DHT och dess genetiska attribut är den bakomliggande orsaken till ärftligt håravfall.

Läs mer om ärftlig hårförlust

DHT

Vad är DHT?

Det är DHT som gör att kroppshår och ansiktshår börjar växa på män och ämnet är viktigt för att nå könsmognad. Senare i livet är det dock samma androgener (främst DHT) som gör att hårsäckarna krymper.

Ju längre tid hårsäcken utsätts för DHT, desto mer förminskad blir den. Detta leder till att hårstrået blir kortare och tunnare.

DHT får även hårstrået att snabbare gå in i vilofas, vilket innebär att hårstråna blir tunnare och kortare samt minskar i antal. Dessa faktorer bidrar tillsammans till en märkbar förtunning av håret.

Läs mer om DHT

Stress

Stress och håravfall

Om du har varit väldigt stressad under en längre tid, har utmattningssymptom, eller genomgått fysisk eller psykisk trauma reagerar kroppen ofta genom att stänga ner hårproduktionen.

Håret sitter dock kvar på huvudet under den stressiga perioden. Därför är det svårt att koppla håravfallet till stress.

Håret kan ramla av upp mot 6 månader efter att håret har satts i vilofas och du kan då tappa väldigt mycket hår på kort tid.

Läs mer om stress

Sjukdomar

Sjukdomar och håravfall

Vissa kraftiga febersjukdomar eller infektioner utlöser håravfall. Dessa klassas som en fysisk stress på kroppen och då kan håravfallet komma flera månader efter den sjuka perioden.

Det finns också sjukdomar som har en direkt påverkan på håret. Det finns många hårsjukdomar som leder till att man tappar hår men den mest förekommande är alopecia areata (fläckvis håravfall).

Läs mer om hårsjukdomar

Medicin

Mediciner och håravfall

Vissa mediciner drabbar hårväxten. Cancermediciner har till exempel stark effekt på hårtillväxten.

Andra mediciner som kan orsaka håravfall är vissa typer av antibiotika, antiklotmedel, antidepressiva och aknemediciner som innehåller A-vitamin.

Läs mer om mediciner och håravfall

Frågor och svar om håravfall hos män

Hjälper det att ta vitaminer mot håravfall för män?

Eftersom att de flesta personer får i sig tillräckligt med vitaminer och mineraler genom sin kost så hjälper det inte att äta hårvitaminer mot håravfall för män, så länge du inte har brist på någon vitamin.

Lider du däremot av exempelvis järnbrist så kan hårvitaminer hjälpa till att förstärka håret. En effektiv behandling för hårtillväxt som man och mot manligt håravfall är Hårbehandling.

Kan hårbehandling förebygga håravfall om man tappar hår i tidig ålder?

Hårbehandling hjälper mot håravfall i vilken ålder det än sker i livet.

Hårbehandling förstärker hårsäcken och tillser den med näring. Tillväxtfaktorerna som vi injicerar skapar nya kapillärer i skalpen samtidigt som hårsäcken växer i storlek. Detta gör att hårsäckar som har varit förkrympta väcks till liv istället för att dö av inaktivitet.

Kan man stoppa manligt håravfall?

Många vill veta om det går att stoppa manligt håravfall och förhindra håravfall hos män. Det finns inget som stoppar håravfall helt och hållet. Däremot finns det behandlingar som bromsar håravfall.

Några lösningar för att bromsa ett håravfall är; Hårbehandling, Minoxidil eller Finasterid. Vill du istället fylla ut eller korrigera din hårlinje såsom att fylla dina vikar rekommenderar vi att du gör en hårtransplantation.

Hur mycket håravfall är normalt?

Normalt sett brukar vi tappa omkring 100 – 200 hårstrån per dag. I vissa perioder kan håravfallet vara kraftigare. Men tappar man över 200 hårstrån per dag en längre period kan det vara bra att kolla upp det.

Det kan handla om en hormonstörning eller någon underliggande sjukdom. Ett hårstrå växer i ungefär 6 år och går därefter in i en vilofas på 1 – 3 månader innan det ramlar av.

Finns det medicin mot håravfall?

Det finns läkemedel som hjälper mot håravfall.

Finasterid (det aktiva ämnet i Propecia) och Minoxidil (det aktiva ämnet i Rogaine) hjälper mot håravfall. Medicinerna är verksamma på olika sätt, men Finasterid får endast användas och hanteras av män då ämnet kan framkalla svåra skador på fostret om det kommer i kontakt med gravida kvinnor.

Vi kan skriva ut Finasterid på recept till våra kunder.

Följ oss på Instagram

"Kan man transplantera hår från någon annan? Hur går en Hårbehandling till?" Genom att följa oss på Instagram får du svar på intressanta frågor samt insikter i världen av hårtransplantationer och Hårbehandlingar!

nordichairclinic

Våra kunder har ordet