fbpx

Artiklar

Är hårbehandling en permanent lösning för håravfall?

Author profile picture

Författare: Rebecca Lampi

Publicerat: 2019-12-14

Håravfall är när hårsäcken krymper ihop av olika skäl – externa eller invärtes. När hårsäcken krymper och blir mindre producerar den ett svagare och svagare hårstrå.

Hårsäcken krymper mer och mer, håret blir tunnare och tunnare, och till slut är hårsäcken så förkrympt att den slutar producera hår helt och hållet.

Hårbehandling boostar hårsäcken

Hårbehandlingen verkar som gödning för hårsäcken. Den boostar hårsäcken så att den blir kraftigare. När den blir kraftigare ökar också tillväxthastigheten och grovleken på själva hårsäcken.

Dock är det är förbestämt genetiskt att hårsäcken ska krympa och till slut kommer håret ramla av. Slutar man då boosta hårsäcken kommer hårsäcken återgå till hur den var innan behandling började.

Man kan jämföra det med träning. Även om du tränar mycket och blir stark, så kommer du förlora muskelstruktur om du slutar att träna. Men börjar du träna igen så kommer vägen tillbaka inte vara lika lång.

Det är likadant med hårsäcken. Har hårsäcken krympt för mycket så kommer det ta längre tid för behandlingen att börja verka, du kanske inte får igång hårväxten lika mycket och du kanske behöver fler behandlingar.

Hårbehandlingen är alltså inte någon form av vaccination mot håravfall, utan det är en temporär boost man ger hårsäcken.

Går det att få tillbaka hårsäcken till den storlek den hade?

Det beror på i vilket stadie du börjar med behandlingen. Börjar du i stadiet där hårsäcken inte är särskilt förkrympt så finns det större chans att du får tillbaka storleken du hade på hårsäcken.

Men börjar du i ett läge där den är väldigt förkrympt så kommer den inte växa till samma storlek som den en gång hade.

För att hårbehandlingen ska ge någon effekt måste du gå på behandling var 4:e vecka i början. Generellt sett brukar vi rekommendera 3 behandlingar för att få igång hårväxten.

Har det däremot gått väldigt lång tid, som det har med många kvinnor som kommer till oss, så kan det behövas 4 eller 5 behandlingar. Då tar det längre tid och fler behandlingar för att få hårsäckarna att växa i storlek.

Stress och hormonproblem kan ha negativ effekt på hårbehandlingen

Stress och vissa mediciner är en vanlig orsak till både manligt och kvinnligt håravfall och påverkar resultatet av en hårbehandling. Samt om man har hormonförändringar i sköldkörteln eller kraftig järnbrist så kanske en hårbehandling inte heller har så stor effekt.

Och det är inte för att behandlingen i sig inte tillför en positiv egenskap till hårsäcken, utan snarare att problemet har en så pass negativ effekt på håret att den positiva effekten av hårbehandlingen inte är tillräcklig för att jämna ut det. Det slås ut av det underliggande problemet.

Av denna anledning brukar vi rekommendera att om man har problem med sköldkörteln eller kraftig järnbrist, att man behandlar det problemet först innan man går på hårbehandling.

Vill du veta mer om hur hårbehandling kan hjälpa just dig? Det tar vi reda på under en av våra kostnadsfria konsultationer.

Vill du lära dig mer om Hårbehandling eller håravfall?