fbpx
hårsjukdomar

Sjukdomar som orsakar håravfall

Det finns många hårsjukdomar som leder till att man tappar sitt hår, får kala fläckar på huvudet eller tunt hår. En del sjukdomar är lätta att bota, medan andra bara går att bromsa då det inte finns ett botemedel.

Här har vi samlat information om några av de vanligaste hårsjukdomarna som går att koppla till håravfall, vad de innebär och vad man kan göra åt dem.

Vi är experter på olika hårsjukdomar som kan bidra till håravfall. Vår Hårbehandling har visat sig ge mycket goda resultat för att bromsa och motverka håravfall som är kopplade till de vanligaste hårsjukdomarna.

Misstänker du att du har drabbats av en hårsjukdom? Kom förbi oss på en kostnadsfri konsultation för att ta reda på hur ditt hår mår.

Se första lediga tid

Hårsjukdomar

Olika former av alopecia

Det finns en grupp vanliga hårsjukdomar inom kategorin alopecia. Dessa är en autoimmuna sjukdomar, vilket innebär att kroppens egna immunförsvar attackerar hårsäckarna och får dessa att sluta producera hår.

De olika sjukdomarna under kategorin alopecia är:

Sjukdomarna är genetiskt betingade och forskningen har inte kunnat komma fram till vad som triggar igång detta.

Är du en rökare så har du större chans att utveckla hårsjukdomen än om det ligger i generna. Hårbehandling kan lindra symptomen av hårsjukdomarna och stimulera igång hårväxten.

Läs mer om olika former av alopecia

Traction alopecia

Traction alopecia är när ett trauma händer till hårsäcken. Traumat uppkommer när håret långsamt dras ut, till exempel av tighta frisyrer såsom hårt bakåtknutna flätor, vilket skapar skador på hårsäckarna.

Om detta upptäcks i tid kan håret växa tillbaka. Går det en längre tid kan ärrvävnad skapas och skadorna blir permanenta.

Trichotillomani

Trichotillomani är en psykisk impulsstörning där patienten får en omedveten eller medveten tvångsmässig impuls att dra ut, vrida eller bryta av sitt egna hår.

Sjukdomen är inte speciellt känd vilket kan skapa en utanförskapskänsla för de som lider av det.

I de fall där patienten har ryckt bort hår under en längre tid kan det ha skadat hårsäckarna så pass mycket att hårväxten avstannat eller helt försvunnit.

När personen har blivit fri från tvångsbeteendet kan kala fläckar täckas med hårtransplantation.

Female frontal fibros eller frontal fibrosing alopecia

Vid frontal fibrosing alopecia drabbas hårsäckarna av en inflammation som bryter ner hårsäckarna och de slutar producera hår. Detta gör så att hårlinjen drar sig uppåt.

Processen är långsam men ständigt pågående. I vissa fall planar den ut efter en tid. Sjukdomen är ofta misstagen för traction alopecia, men de är två olika diagnoser.

När hårsäckarna dör bildas en ärrvävnad under huden. Ärrvävnaden saknar blodtillförsel, vilket inte gör det möjligt att trigga igång hårväxten med hjälp av Hårbehandling.

Därför är den enda lösningen för kunder med frontal fibrosing alopecia en hårtransplantation.

Hypotyreos och hypertyreos – en rubbning av sköldkörteln

Sköldkörteln producerar hormoner som påverkar större delen av kroppens funktioner, som ämnesomsättning, kaloriförbränning, kroppstemperatur och puls. Sköldkörteln är en liten körtel som sitter på framsidan av strupen.

När sköldkörteln producerar för lite hormoner kan kunden få hypotyreos. När den producerar ett överskott på hormon kan kunden få hypertyreos.

Immunförsvaret påverkar sköldkörteln och gör så att funktionen av sköldkörteln långsamt förändras. Detta kan ha stor inverkan på kroppens allmäntillstånd och däribland kvaliteten på hår och hud.

Om du misstänker rubbningar i sköldkörteln kan vi ta ett blodprov på våra kliniker. Du får svar några dagar efter blodprovet tas.

Läs mer om sköldkörteln

Atherom – en talgkörtelcysta i hårbotten

Atherom är en ofarlig cysta som innehåller talg. Cystan uppkommer när kanalen från talgkörteln blir tilltäppt och talgen blir instängd.

Som sagt är det ofarligt, men det kan ofta vara estetisk jobbigt. Atherom försvinner sällan av sig själv och ofta krävs ett mindre kirurgiskt ingrepp.

En atherom kan uppträda var som helst på kroppen men det vanligaste är områden när det växer hår som i hårbotten på huvudet. Det har ingen direkt påverkan på håravfall annat än att det kan vara jobbigt estetiskt.

Huden över atheromet är helt slät och har samma färg som övriga hudtonen. Vid undersökning ser man oftast en rundad eller oval markering som sitter förankrad i huden, men som är svagt förflyttningsbar i huden.

Lär dig mer om orsaker till håravfall

Följ oss på Instagram

"Kan man transplantera hår från någon annan? Hur går en Hårbehandling till?" Genom att följa oss på Instagram får du svar på intressanta frågor samt insikter i världen av hårtransplantationer och Hårbehandlingar!

nordichairclinic

Våra kunder har ordet