fbpx

Artiklar

Är det skadligt att rakpermanenta håret?

Author profile picture

Författare: Rebecca Lampi

Publicerat: 2021-12-14

Hårtransplantation nordic hair clinic

Absolut – all permanent riskerar att skada håret avsevärt. Görs det med lite mildare produkter och av personer som är duktiga så blir resultatet naturligtvis bättre men likväl – inte bra för håret. 

Håren är uppbyggda av en mängd spiralformade molekyler som är aminosyror. Dessa sitter ihop två och två, precis som en spiraltrappa och på mitten av varje trappsteg sitter en svavelatom. Med en mycket kraftig reduktionsvätska kan vi bryta upp alla dessa bindningar och sedan dra i båda de spiralformade molekylerna. Vi drar tills håret blir helt rakt och då tillför vi ett mycket stark oxideringsmedel, ofta väteperoxid. Detta medel gör att alla ”trappsteg” byggs ihop igen fast med en annan aminosyra på andra sidan. Oxideringsmedlet gör också att trappsteget blir starkt och nu liknar stegen en helt vanlig rak stege som är jättelång. Håret har nu blivit rakt och är fast i detta utseende. Sedan värmer vi bort all vätska och – voilá – rakpermanenten är klar – spikrakt hår.

Läs mer om hårets uppbyggnad

Låter det nyttigt för håret? Så klart inte och om vi har på väteperoxiden lite för länge går håret gärna av. Säkerligen kommer också långt flera hårstrån gå sönder än vanligt.

Ofta klarar dock hårrötterna sig ganska bra under denna process. Det vill säga hårsäckarna kommer inte i kontakt med vätskan och blir inte trasiga. Så väntar personen bara 3-4 år kommer allt det nya fina håret komma fram igen. Risken för att skada hårsäckarna är mindre då permanenten utförs av proffs. Det gäller att skydda hårbotten med olja, fett och kanske plast om det går. Men ibland händer det att vätskan kommer åt huden och därmed rinner ner till hårsäcken. Med största säkerhet kommer inga fler hårstrån att växa där någon gång mer. Ju mer slarv desto fler skador på tillväxten av nytt hår. Det finns exempel på svåra skador på huden och håret efter att folk provat hemma att rakpermanenta sig och inte alls kunnat eller förstått riskerna.

Hårbehandling hjälper hårstråt producera ett hår av bättre kvalitét. Behandlingen innebär att blod med tillväxtfaktorer ur ditt egna blod injiceras i hårbotten, vilket stimulerar hårväxten och förebygger håravfall.