fbpx

Guttat psoriasis framkallar håravfall och tunt hår

Guttat psoriasis orsakar håravfall och tunt hår. Namnet är också känd som tår falla eller regn droppe psoriasis (ordet härstammar från det latinska ”Guttae”, vilket betyder droppar).

Det tenderar att uppstå i barn, ungdomar och yngre vuxna, och är ett generaliserat utslag av små prickar på upp till 1 centimeter i diameter.

Symptom

Det tenderar att följa en infektion, ofta i halsen, när en bakterie som heter Streptococcus är orsak och verkar mycket plötsligt en vecka efter infektionen.

Den är utbredd men skona handflator och fotsulor, och rensar upp efter flera veckor eller månader beroende på hur snabbt behandlingen påbörjas, kan det tillbaka om du lider av samma typ av halsont igen.

Upp till 50% av de drabbade kommer inte att ha ytterligare en attack, men det kan bli kronisk och utvecklas till en av de andra typer av psoriasis.

Din läkare kan råda dig att se honom eller henne när du har ont i halsen, så att du kan behandlas med antibiotika. Detta kan stoppa psoriasis från utvecklingsländer.

Den bästa behandlingen för guttat psoriasis

Mjukgörare (fuktgivande) och kol krämer tjära är de första behandlingarna i valet, även om steroider och vitamin D-analoger kan också skrivas ut.

Du kan föreskrivas en behandling för att sätta i badet som innehåller stenkolstjära, och sedan en fuktighetskräm och steroid grädde för att vända sig direkt till din kropp. Om guttat psoriasis inte svarar på dessa behandlingar, då ultraviolett ljus (UVB) behandling är ofta användbart.

En del personer kan vara lite allergiska för limmet och det måste ibland testas ut innan hårersättningen sätts tillbaka. Andra får mindre infektioner och kan därför behöva ta av hårersättningen tätare än var fjärde vecka.

Vill du få ditt hår undersökt av en hårspecialist? Boka en kostnadsfri konsultation hos oss.

Våra kunder har ordet