fbpx

Ringorm är svampinfektion i hårbotten

Ringorm har inget med maskar att göra – det är nämligen en svampinfektion. Ringorm är först och främst en smittsam hudåkomma och kan uppstå var som helst på kroppen. Men om den utvecklas i hårbotten kan den orsaka fläckar av håravfall.

När det sker i hårbotten blir den professionella termen för ringorm ”tinea capitis”. Ringorm är samma sak som fotsvamp. Samma typ av svampinfektion kan också påverka naglar.

Ringorm i hårbotten börjar vanligtvis som en liten finne som successivt växer i storlek, vilket leder till fläckar av tillfällig skallighet. Svampen tar sig in i hårfibrerna i det drabbade området.

Dessa hårstrån blir spröda och bryts lätt av vilket lämnar en kal fläck på huden. De drabbade områdena är ofta kliande, röda och inflammerade. De identifieras som fjällande fläckar med blåsor och sekret. Områdena är oftast rödare runt utsidan med en mer normal hudton i mitten. Detta kan ge intrycket av en ring – därav namnet ringorm.

OM RINGORM I HÅRBOTTEN

Svampen Microsporum audouini

Globalt är svampen Microsporum audouini en mycket vanlig orsak till ringorm men Trichophyton tonsurans kan också orsaka tinea capitis.

Andra svampar som kan orsaka tinea capitis inkluderar Trichophyton schoenleinii, Trichophyton megninii i södra Europa och Afrika, och Trichophyton violaceum i Mellanöstern.

Svampen Microsporum gypseum kan ibland orsaka tinea capitis. Denna svamp är vanlig i jord och kan överföras till människa genom kontakt med smittade djur.

Du kan också få ringorm från djur som bär svampen. Katter är i synnerhet vanliga bärare. Ringorm smittar. Det kan överföras från en person till nästa genom hudkontakt.

Du kan också fånga ringorm genom kontakt med smittade föremål såsom kammar, otvättade kläder och duschar.

åtgärder

Behandling av ringorm

Behandling av ringorm varierar beroende på de påverkade områdena. Vissa typer av ringorm försvinner spontant och ingen behandling kan ges.

Annars används ofta ett antibiotikum som heter griseofulvin. Griseofulvin är mycket effektivt mot svampar i hår och hud men det är inte så bra på att behandla jäst-eller bakterieinfektioner.

Antibiotikan binder sig enkelt med keratin – en viktig komponent i hår, hud och naglar. Griseofulvin blockerar svampen från att angripa keratin.

På senare tid har en del svampar som orsakar tinea capitis fått viss resistens mot läkemedlet griseofulvin och kräver därmed högre doser och längre behandlingar.

Som ett alternativ till griseofulvin kan nyare anti-svamp läkemedel som Terbinafin, Itrakonazol och Flukonazol förskrivas.

Våra kunder har ordet