fbpx

Seborré – fet hud, hårbotten och hår

Känslan av ”oiliness” eller fett i huden, hårbotten och hår är något som de flesta ogillar men samtidigt anser vara ointressant hos andra människor.

Till viss del är uppfattningen av detta mycket personligt. Känslan identifieras med överflödig produktion av hudolja (sebum).

En känsla av oiliness i håret kan också förknippas med ackumulering eller nedbrytning av kosmetiska hårprodukter, eller med ansamling av biprodukter p.g.a. svett. Överproduktion av talg sker ofta under ungdomsåren och brukar minska när en person åldrar.

Talgöverskott är ett kliniskt viktigt inslag i många fall av akne. Behandling av akne kan inkludera behandling för att minska talgproduktion.

Akne är allmänt sett en tonårig sjukdom som kan kvarstå i vuxen ålder för miljontals människor.

Seborrhea kan orsaka hårbotten och hår att kännas oljig eller fet. Till skillnad från seborroiskt eksem är dock oiliness inte associerad med skorpbildning, inflammation och intensiv klåda.

Orsaken till svår seborré bör diagnostiseras av en hudläkare för att utesluta andra tillstånd och kunna avgöra den bästa behandlingen.

Seborroiskt eksem är en vanlig, kronisk sjukdom som drabbar människor i alla åldrar – från spädbarn till medelåldern.

Sjukdomen är som mest framstående de första 3 månaderna av livet och från åldrarna 30 till 70 år. Denna sjukdom kan leda till håravfall.

De mest framträdande symptomen av seborroiskt eksem är:

  • Ökad oiliness i hårbotten och hår
  • Gulaktiga skalor som växer till skorpor som täcker röda, inflammerade, fuktig hårbotten hud
  • Intensiv klåda

Svårare fall av tillståndet involverar ögonbryn, kinder och vecken vid näsan. Den intensiva klådan kan uppmuntra hårt kliande som kommer att förvärra inflammationen och bana väg för sekundär infektion av bakterier, jäst eller svampar.

De svårare formerna av seborroiskt eksem kan likna psoriasis. Dessa kan även överlappa varandra i ett tillstånd som kallas sebopsoriasis. Orsaken till seborroiskt eksem är inte känd.

Av de tre versionerna – mild mjäll, seborré och seborroiskt eksem – är seborroiskt eksem sannolikt den mest allvarliga, och ska oftast diagnostiseras och behandlas av hudläkare.

Behandling av seborroiskt eksem ingår vanligtvis schamponering dagligen till två gånger i veckan med en produkt rekommenderad av din läkare.

Ytterligare former av behandling beror på svårighetsgraden av sjukdomen, vilket diagnostiseras av läkare.

Även om det inte botas är seborroiskt eksem mycket behandlingsbar och kan oftast behandlas med regelbunden användning av receptbelagda produkter.

Våra kunder har ordet