fbpx

Seborreiskt eksem – ibland orsaken till tunt hår

Seborroiskt eksem är inte en smittsam sjukdom, men det kan innebära infektion. Det är först och främst en hudsjukdom, men det kan också i vissa fall leda till håravfall.

Symptom på seborroiskt eksem är bland annat rodnad,  fjällande, fet hud till följd av den inflammation som blir i huden, det är även vanligt att området kliar och gör ont.

Den bakomliggande orsaken till seborroiskt eksem är oklar men det verkar finnas en genetisk komponent, då de flesta som drabbas har kaukasisk eller keltisk härkomst. Många med andra ursprung drabbas däremot också.

Det som händer i huden är att talgkörtlarna börjar producera en form av talg som är rikare på triglycerider och kolesterol och fattigare på fria fettsyror än normalt.

För vissa kan den utlösande faktorn vara användning av anabola androgena steroider. En annan vanlig orsak är hormonsvängningar, som förekommer vid exempelvis puberteten eller klimakteriet.

EN HUDSJUKDOM

Seborreiskt eksem hos barn

Seborroiskt eksem har också observerats hos nyfödda barn när moderns androgener överförs till barnet via moderkakan.

Andra sjukdomar som Parkinsons sjukdom, hjärnskador och/eller stroke kan också vara associerade med seborroiskt eksem, samt andra faktorer som skapar obalans i kroppen som och stress och kronisk trötthet kan både utlösa eksem samt göra de värre.

Mängden av jästsvampen Pityrosporon ovale (kallas också Malassezia furfur) har visats öka vid seborroiskt eksem. Denna överdrivna jästspridning orsakar irritation och inflammation i huden.

Även om inflammationen inte är riktad till hårsäcken kan hårsäckarna drabbas då de är i närheten inflammatoriska celler. En inflammerad hud är en mycket ohälsosam miljö för hårsäckar att växa i, vilket är den egentliga orsaken till att många tappar hår som följd.

Även om seborroiskt eksem kan spridas över din kropp är det viktigt att påpeka att det inte är smittsamt. Vi har alla jästsvampar av olika typer som lever på vår hud, problemet vid i seborroiskt eksem att jästen har växt till mycket större utsträckning än normalt.

ÅTGÄRDER

Seborreiskt eksem och hårtransplantation

Har du tappat delar av ditt hår på rund av ditt seborreiska eksem kanske du är intresserad av en hårtransplantation för att få tillbaka din frisyr.

Problemet kan vara att en operation på ett aktivt eksem där huden är röd och irriterad och/eller flagnar kan leda till inflammationer och skadade hårsäckar.

Om du däremot har varit symptomfri i minst fyra veckor är det inga som helst problem att utföra en transplantation. Klicka här för att boka en tid för en kostnadsfri konsultation!

Följ oss på Instagram

"Kan man transplantera hår från någon annan? Hur går en Hårbehandling till?" Genom att följa oss på Instagram får du svar på intressanta frågor samt insikter i världen av hårtransplantationer och Hårbehandlingar!

nordichairclinic

Våra kunder har ordet