fbpx
hårtransplantation graft

Vad är en graft?

Graft är ett centralt begrepp inom hårtransplantationsvärlden. Ordet är engelska och betyder i det sammanhanget en grupp av enskilda hårsäckar.

En graft är en hårsäcksgrupp som innehåller ett till flera hårstrån. Varje hårstrå har sin egen hårsäck med egen talgkörtel och blodförsörjning.

När man gör en hårtransplantation lossas varje hårsäcksgrupp med en mikroborr och flyttas av en hårtekniker till transplantationsområdet.

Vi mäter hur mycket en hårtransplantation kostar beroende på hur många grafts som går att ta från ditt givarområde. Under en konsultation går vi igenom vilka dina personliga förutsättningar är.

Boka en kostnadsfri konsultation

Grafts

Växer grafts tillbaka som har transplanterats?

En hårtransplantation är en permanent lösning mot håravfall. Hårsäckarna som extraheras från nacken växer inte tillbaka.

När vi flyttar en hårsäck så växer den hårsäcken fast i det nytransplanterade området. Därför brukar vi ta hår från ett större parti i nacken för att göra givarområdet mindre märkbart.

Är du dock väldigt tunnhårig från början kan håret i nacken kännas tunnare, speciellt när du har en kortklippt frisyr.

Transplantation av grafts

Under hårtransplantationen plockas hårsäcksgrupperna ut en och en, innehållande en till flera hårstrån.

Grafts med ett hårstrå läggs längst fram runt hårlinjen, medan de med två eller fler hårstrån fyller ut håret längre upp mot hjässan. Så växer håret naturligt och det är alltid naturliga resultat som vi eftersträvar.

Betala per graft

När du betalar för en hårtransplantation, betalar du per antal grafts som vi kan extrahera ur ditt givarområde.

Hur många det blir för just dig och ditt hår är en väldigt individuell fråga som vi bäst besvarar vid en kostnadsfri konsultation efter att vi har undersökt ditt hår.

Hur planerar vi en hårtransplantation?

Vi planerar en hårtransplantation utifrån hur många grafts vi kan ta ur ditt givarområde samt hur många olika typer av grafts patienten har – alltså om patienten har många singelstrån eller hårsäcksgrupper med flera hårstrån.

Hårsäckar med ett hårstrå placeras längst hårlinjen i ett lätt oregelbundet mönster, så som håret växer naturligt. Har patienten många hårsäcksgrupper med flertalet hårstrån i kan vi ibland dela på dessa för att få fler enskilda hårstrån.

graft donationsområde

Donationsområde

Hårtransplantation – grafts tas från ditt bakhuvud

Som mest kan de vara fyra hårstrån som växer tätt ihop i en graft. Varje hårstrå har en egen hårsäck och har ingen kontakt med de andra mer än att de växer i en liten klunga.

Vi brukar säga att det finns i genomsnitt 2,5 hårstrån i varje graft – ibland tre hårstrån, ibland två hårstrån och ibland bara ett hårstrå.

När vi utför en hårtransplantation extraherar vi dessa hårsäcksgrupper ur ditt givarområde som finns i nacken. Hur många vi kan ta är en väldigt individuell fråga som vi bäst kan besvara på en konsultation. Anledningen till att hår tas från nacken är för att håret där är genetiskt kodat att inte falla av till skillnad från håret i vikarna och på toppen av huvudet.

Läs mer om donationsområdet
graft hårtransplantation

Problem

Grafts krymper naturligt med åldern

En ung människa har ofta tre eller fyra hårsäckar i samma graft. I takt med att man blir äldre dör allt fler hårsäckar. Hårsäckarna krymper och till sist kommer det inte längre upp något hårstrå. Det är helt naturligt att antalet hårsäckar minskar med åldern.

Med hjälp av Hårbehandling kan dock hårsäckarna komma igång igen och hårstråna kan börja växa på nytt. För att hårstråt ska kunna ta ny fart krävs dock att hårsäcken inte är död.

hårtransplantation graft

Lösning

Hårbehandling motverkar att hårsäckar krymper

Om man ritar en tidsaxel över en människas liv ser man att hårstråna är stora, fina och kraftiga i början. Men med åren blir de allt färre och tunnare.

Om man börjar göra Hårbehandlingar så har det samma effekt på hårsäckarna som gödsel har på en blomma. Hårstrån kommer tillbaka och blir dessutom större och kraftigare.

Resultatet varierar dock kraftigt från person till person, och har med de personliga egenskaperna att göra. Vissa har bra läkningsförmåga, andra har sämre.

Vissa har bra tillväxt av hår, andra har sämre. Depressioner, utbrändhet och medicinering är yttre faktorer som påverkar resultatet.

Läs mer om Hårbehandling

Vad kostar en Hårbehandling?

Följ oss på Instagram

"Kan man transplantera hår från någon annan? Hur går en Hårbehandling till?" Genom att följa oss på Instagram får du svar på intressanta frågor samt insikter i världen av hårtransplantationer och Hårbehandlingar!

nordichairclinic

Våra kunder har ordet