fbpx

Vad kan hända efter en hårtransplantation?

Vissa besvär vid eller efter en hårtransplantation är i princip oundvikliga. Det är ett kirurgiskt ingrepp och du kan räkna med att kroppen kommer att reagera på något sätt. Men sköter du eftervården efter våra instruktioner är riskerna väldigt få.

Här listar vi de besvär och risker vi känner till – från de vanligaste till de vi endast sett hos våra kunder några enstaka gånger.

Upplever du besvär efter din hårtransplantation? Tveka inte att kontakta oss så hjälper vi dig!

Prata med oss

Detta kan hända efter din hårtransplantation

Obehag i samband med lokalbedövningen

Själva ingreppet gör inte ont eftersom du får lokalbedövning innan. Sprutorna med bedövningsmedlet kan dock sticka till och göra lite ont, men detta är helt normalt och går över så fort bedövningen verkar.

Obehag i donationsområdet efter ingreppet

När bedövningen i nacken dock släpper kan det göra ont och ömma en del. Detta beror helt enkelt på att vi borrat ut hårsäckar och irriterat huden.

Om det är väldigt besvärligt kan du ta lite smärtstillande som Alvedon.

Rodnad i huden

Att man blir lite röd i huden både runt donationsområdet och mottagarområdet är helt normalt eftersom vi irriterat huden vid ingreppet.

Se till att hålla området rent och ta den medicin vi ordinerat så finns det inget att oroa sig för.

Svullnad i huvudet (hjälmkänsla)

Precis som med lite smärta och ömhet kommer du bli svullen i huvudet. Både vid donationsområdet i nacken och på det området vi transplanterat hår till.

Detta beror även det på att vi irriterat huden ordentligt vid ingreppet, men är helt ofarligt.

Skorpor som sitter länge och inte kommer av

Om du upplever att skorporna i det transplanterade området inte ramlar av som de ska beror det nästan alltid på att du inte följt de tvättanvisningar som vi givit.

Det är otroligt viktigt att du sköljer så länge som vi angivit. Att skölja med ljummet vatten hjälper till att mjuka upp sårskorporna så att de lättare ramlar av.

Känselbortfall

Det är ganska vanligt att uppleva visst känselbortfall i både donationsområdet (bakhuvudet) och mottagarområdet efter en hårtransplantation.

Uppskattningsvis händer detta ca 70-80 % av våra patienter. Det beror helt enkelt på att en del nervtrådar skärs av när vi borrar ut hårsäckar och skapar kanaler för dem att planteras i.

Nervtrådarna växer ihop igen efter i snitt 1-3 månader och då kommer känseln tillbaka helt. I vissa enstaka fall har det tagit längre tid – upp till 8 månader.

Finnar vid utväxt av hårstrån

När de transplanterade hårstråna växer ut kan det bildas som små finnar eller blemmor.

Detta beror helt enkelt på att det antingen kommit ner smuts i porerna runt hårsäckarna eller att huden inte vant sig vid att ett hårstrå ska växa där och därmed inte öppnat sig helt.

Detta lindrar du enklast med rengöring enligt de anvisningar du fått av oss.

Klåda i nacken efter cirka en vecka

Om du upplever att det kliar i ditt donationsområde efter en vecka beror detta på att din hud läker efter ingreppet.

Det är fullt normalt men försök till varje pris att låta bli att klia, det kan hämma läkningen samt medföra att smuts kommer in i såren, som i sin tur kan leda till infektion.

Hjärtklappning från adrenalin vid bedövning

Eftersom bedövningsmedlet vi använder vid ingreppet innehåller adrenalin kan vissa patienter uppleva hjärtklappning i några minuter.

Det är fullt normalt och inte farligt om du är frisk i övrigt. Det är bara att försöka slappna av och ta några djupa andetag så brukar det gå över ganska snart.

Pigmentering och ärr i donationsområdet

Eftersom vi använder en typ av borr för att avlägsna hårsäckarna från nacken blir det en viss ärrvävnad och i vissa fall kan vissa pigmentförändringar även hända.

Men följer du eftervårdsinstruktionerna som du fått av oss noga ska du inte behöva oroa dig för några väldigt synliga förändringar.

Avatar syndrome – blåmärken och svullnad i ansiktet

Vid cirka 5 procent av alla transplantationer av hårlinje och vikar bildas det en svullnad i pannan som sedan vandrar nedåt på grund av gravitationen och sprider sig över ögonlocken och näsan.

Den exakta orsaken är inte känd men troligen är det den injicerade bedövningsvätskan som “faller” nedåt, sämre fungerande lymfsystem/transport eller att huden är något lösare hos en del patienter så att vätskan lättare rinner nedåt.

Eventuella rester av blödning från snitten där vi sätter i hårsäckarna kan även följa med vätskan under huden vilket bildar blåmärken (gula, blå eller lila områden).

Svullnaden gör inte ont och är helt ofarligt men kan upplevas som iögonfallande. Det går normalt över inom några dagar.

Telogent håravfall (hårsäckar i viloläge)

I vissa fall kan hårsäckarna reagera på transplantationen genom att gå i viloläge och bli inaktiva. Detta förekommer både på donationsområdet och på området vi transplanterat hår till.

Det kan uppfattas som att hårsäckarna dött och att transplantationen orsakat värre håravfall. Men det endast är hårsäckarna som är i ett viloläge.

De vaknar till liv igen efter några månader och börjar producera nytt och starkt hår. Hårbehandlingarna som ingår i priset för en hårtransplantation hjälper till att väcka hårsäckarna.

Grafts från andra delar av kroppen har sämre överlevnad

I de fall vi tar hårsäckar/grafts från andra delar av kroppen än nacken, som exempelvis bröstet, finns risken för att mängden grafts som överlever blir färre. De är helt enkelt inte lika välanpassade.

Infektion i huden

Eftersom vi gjort ett ingrepp i huden finns alltid risken för infektion. Vi ger därför antibiotika i förebyggande syfte.

Det är även mycket viktigt att följa de instruktioner vi angivit för eftervård noggrant för att minimera risken för infektioner.

Dålig överlevnad vid ingrepp 2 eller 3

I de fall där en patient gör en andra eller tredje hårtransplantation finns risken för att få hårsäckar överlever transplantationen.

Det beror på att viss ärrbildning bildats runt dem och i huden som försvårar möjligheten för blodkärl att leta sig till dem och ge dem näring.

Knagglig hud i mottagarområdet (ögonbryn)

Vid en ögonbrynstransplantation händer det att vissa patienter att huden vid ögonbrynen känts lite knagglig.

Detta brukar lägga sig när ögonbrynen läkt ordentligt. 

Yrsel efter ingreppet

Eftersom du ligger stilla under några timmar vid en transplantation kan blodsockret sjunka och därför känner många yrsel när de reser sig upp efter att ingreppet är över.

Vi serverar våra kunder lite juice för att hålla blodsockret uppe. Om du vet att du har lågt blodsocker eller ofta får yrsel kan du ta med dig lite choklad eller en bar till transplantationen.

Adrenalinet som är en del av bedövningsvätskan är en till anledning till att blodsockret sjunker.

Allergi mot bedövningsmedel eller antibiotika

I ett fåtal fall händer det att du får en allergisk reaktion på bedövningsmedlet eller antibiotikan.

Vi frågar alltid om du är allergisk mot läkemedel. Ifall du inte vet om din allergi kan du få allvarliga reaktioner.

Hicka

Vissa människor har anmält att de fått en ihärdig hicka efter ingreppet. Vi är inte säkra på vad det beror på men det går över efter max två dygn.

I snitt händer det bara en av våra kunder per år.

Vanliga frågor och svar runt hårtransplantationer

Hur lång är läkningsprocessen efter en hårtransplantation?

Den mest kritiska tiden är de första 2-3 dagarna när området är som känsligast. Första veckan bör du vara extra försiktig.

Efter 2 veckor är det okej att börja träna, men du bör fortfarande vara lite försiktig med sol och var vaksam så att det transplanterade håret inte skrapas.

Efter 3 veckor kan du generellt göra det mesta i vardagen, men undvik saker som att nicka en fotboll, ha på dig en hjälm eller att raka med en rakapparat. Vi finns alltid till hans vid frågor kring eftervård.

När får jag börja göra vad efter min hårtransplantation?

Eftervården av ditt transplanterade område är lika viktig för ditt slutresultat som själva utförandet av hårtransplantationen. Därför är det viktigt att du följer anvisningarna som du får på din konsultation efter din hårtransplantation.

För att underlätta detta har vi samlat all information som du behöver veta angående eftervården av ditt transplantationsområde. Denna hittar du här.

När kan jag se slutresultatet av hårtransplantationen?

Vi brukar säga att man når ett fullt slutresultat efter 12 månader. Håret växer olika fort hos olika människor, så en del kan se ett bra resultat redan efter 6 månader.

Det är viktigt att ha tålamod när man gör en hårtransplantation för håret växer inte ut över en natt.

Se före och efterbilder.

Är hårtransplantation permanent?

Ja, en hårtransplantation är den enda permanenta lösningen för håravfall. De hårsäckar vi flyttar är genetiskt kodade att sitta kvar livet ut.

Följ oss på Instagram

"Kan man transplantera hår från någon annan? Hur går en Hårbehandling till?" Genom att följa oss på Instagram får du svar på intressanta frågor samt insikter i världen av hårtransplantationer och Hårbehandlingar!

nordichairclinic

Våra kunder har ordet