fbpx

Kundberättelse

"Det är inte värt att gå runt att må dåligt över något när det finns hjälp att få"

Publicerad: 2019-08-16

Boka en kostnadsfri konsultation
hårtransplantation

Nesma, 25 år

Nesma märkte att hon hade börjat tappa mycket hår under tiden som hon pluggade till sjuksköterska. Det märktes främst på att hennes hår blev tunnare när hon hade uppsatt hår. När håret var blött kunde man se ner till hårbotten. Hon tog kontakt med en läkare som bekräftade hennes farhågor: hennes hår hade blivit tunnare.

– Jag ville inte gå runt och tänka på det hela tiden. Jag tyckte det kändes jätteobehagligt att tappa så mycket hår, speciellt som tjej. Jag Googlade om hårtransplantationer men det var svårt att hitta information om hur resultatet blir för kvinnor. Jag började då med Hårbehandling efter att en kompis tipsade mig om den behandlingen, berättar Nesma.

Började med Hårbehandling

Nesma bokade tid för en konsultation hos oss och fick sitt hår undersökt. Hon hade läst på om hårtransplantationer och Hårbehandling men bestämde sig efter konsultationen att hon ville prova Hårbehandling först. Totalt gjorde Nesma 3 Hårbehandlingar, vilket är det vi rekommenderar för att se resultat.

– Själva behandlingen var inte så skön men det gjorde inte lika ont som jag trodde att det skulle göra. Sjuksköterskan jag hade gjorde mig lugn också. Jag såg resultat på Hårbehandling:n efter några månader. Håret såg friskare ut, fick mer volym, jag tappade inte lika mycket hår. Men jag kände att jag ville ha mer resultat. Då började jag läsa på om hårtransplantationer igen – om hur processen fungerar, vad biverkningarna är och hur resultatet kan bli.

Redan på sin första konsultation hade Nesma diskuterat med Maggie, hårspecialist på Nordic Hair Clinic, om att eventuellt göra en hårtransplantation i framtiden. Nesma funderade på att göra hårtransplantationen på vår klinik i Istanbul.

– Maggie förklarade allting för mig och sa att jag skulle ta min tid, det är aldrig någonting som man känner att man måste ha bråttom med. Så det tog kanske ett halvår innan jag tog det beslutet att jag ville göra en hårtransplantation, säger Nesma.

Hårtransplantation i Istanbul

– Jag gjorde min hårtransplantation i Istanbul och körde lite av en resa på köpet. Jag, min syster och hennes vän åkte tillsammans två dagar innan själva operationen. Vi körde en minibåtkryssning och åt väldigt mycket mat.

När det väl var dags för operationen gick Nesma till kliniken på morgonen. Första steget i en hårtransplantation är att markera ut transplantationsområdet och att raka donationsområdet i nacken. Sedan är det dags för bedövning som kan kännas lite.

– Efter bedövningen kändes det ingenting, det var mest ljudet som var lite obehagligt för man hörde när de borrade. Jag somnade under operationen. Mitt i så fick man en paus att äta, dricka och gå på toa. Två timmar efter min paus var det klart och jag gick tillbaka till hotellet.

Eftervården är lika viktig som själva ingreppet

Det är väldigt viktigt att transplantationsområdet lämnas orört de första 24 timmarna för att hårsäckarna ska kunna läka fast. Eftersom bedövningen sitter i några timmar efter hårtransplantationen är det extra viktigt för patienten att tänka på att huvudet inte kommer emot någonting på väg hem eller under natten när man sover.

– Jag ska inte försköna det. Det var obekvämt att sova. När bedövningen släppte började det göra lite ont. Det kändes kalt där bak i donationsområdet och så spände det lite uppepå huvudet. Så var det svårt att man inte fick duscha direkt efter operationen. Dagen efter tog de bort bandaget på mig på kliniken och då kändes det mycket bättre. Jag kände mig mycket friare. Satte upp håret lite försiktigt. Resten av dagen var vi fria att göra det vi ville, men jag behövde vara försiktig i solen, så jag gick med paraply, berättar Nesma.

– Det var ingen som märkte någonting. Som tjej kan man ju täcka över det mesta när man har längre hår.

Tips till kvinnor som funderar på en hårtransplantation

När Nesma gjorde sin research på hårtransplantationer fanns det väldigt lite information om hårtransplantationer på kvinnor och ännu mindre berättelser från kvinnor som gjort hårtransplantationer. Därför vill hon nu berätta sin historia för att hjälpa fler kvinnor som mår dåligt över sitt hår och berätta om hennes upplevelse om hårtransplantation för kvinnor.

– Jag rekommenderar att man kollar upp varför man tappar hår först ifall det är järnbrist eller någonting som måste behandlas på ett annat sätt först. Sen rekommenderar jag att man provar Hårbehandling innan man bestämmer sig för en hårtransplantation, så som jag gjorde, för det krävs ändå mycket planering och betänketid för att göra en sån, säger Nesma.

– Det är lite jobbigt att prata om det för man vill inte att alla ska veta vad man har gjort för någonting. Jag är en väldigt privat person vanligtvis, men jag kände att det är så svårt att hitta berättelser från kvinnor som har gjort hårtransplantationer. Jag tycker inte att det är någonting som är värt att gå runt att må dåligt över när det finns hjälp att få.

Läs mer om kvinnligt håravfall

hårtransplantation

Kundberättelser

2022-02-07 • Hårtransplantation

Josephine, 29 år

Hårtransplantation resultat

2022-01-07 • Hårbehandling

Sanna, 26 år

2021-12-20 • Hårbehandling

Pernilla

Nordic hair clinic

2021-12-16 • Hårbehandling

Jonna, 31 år

Våra kunder har ordet