fbpx

Vad är alopecia folliculitis?

Det finns en rad jobbiga hårsjukdomar men denna tar nog priset. Den kan drabba alla områden på kroppen där det växer hår och inte sällan gå ner på bröstet, ben och armar. 

Folliculitis decalvans, som ibland får tillägget capilliti, eller alopecia follicularis är en ovanlig och kronisk sjukdom som utvecklas i långsam takt och kan ta många år att utvecklas och det finns aldrig något som säger stopp.

Follikulit betyder inflammation i hårsäcken och det brukar visa sig som små varblåsor, pustler, med ett hårstrå i mitten.

Håret faller av fläckvis men ofta i runda formationer och eftersom hårsäckarna är förstörda kan håret inte växa ut igen.

Alopecia betyder håravfall. Capilliti betyder hårbotten och där är sjukdomen vanligast, men kan förekomma på andra hårbevuxna hudområden.

Ofta är det inte riktigt lika obehagligt på armar och ben som det ser ut i hårbotten där det kan se riktigt otäckt ut men som tur är smittar det inte.

Ofta kan man se hårtufsar där flera hår kommer ur en och samma hårsäck. Förutom varblåsorna kan man också se skorpor och rodnad hud och det kan komma som mjäll många gånger då hudavstötningen är kraftig.

Alopecia folliculitis är en ärrbildande form av håravfall och även om den är relativt ovanlig finns det ändå en hel del drabbade av vilka de flesta är män.

Lider du av fläckvis håravfall?

Få ditt hår undersökt på en kostnadsfri konsultation

Våra kunder har ordet