fbpx

Varför tappar män hår först i vikarna?

Intressant fråga som vi kan svara på direkt – för att det är så manligt håravfall startar och breder ut sig. Men varför? Är håret i pannlinjen mer känsligt för exempelvis DHT (dihydrotestosteron) eller kan det finnas andra förklaringar?

Det skulle kunna vara så att allt enzym som omvandlar testosteron till DHT befinner sig i pannan hos män till att börja med och är väldigt sparsamt i övriga skalpen.

Eller skulle det kunna vara så att receptorerna i vikarna för DHT är mycket känsligare vid unga år än de receptorer som sitter på resten av skalpen?

Det finns flera bra teorier men de kan alla argumenteras mot och vändas på.

 

Läs mer om håravfall

Vår uppfattning

Vår professionella uppfattning är att hårsäckarna i främre delen av skalpen och hårlinjen är känsligare än de hårsäckar som finns längre bak.

Detta finns kodat i generna och därför tar vikarna stryk först. Detta fortsätter därefter mot nacken då härsäckarna längre bak blir svagare ju äldre de blir.

Helt klart spelar också mängden enzym, 5alfa reduktas, roll i processen runt hur mycket hår vi skall tappa. Med mycket enzymer kommer det enskilt drabbade området att bli kalt fortare men dragningen bakåt över huvudet behöver inte gå snabbare.

Medicinering

För många män kan det vara en lyckad behandling att äta Propecia och samtidigt laserbehandla sitt hår. Propecian dämpar mängden enzym i blodet och gör så att den lokala utbredningen av håravfallet går långsammare.

Använder personen laser samtidigt kan de hårceller som drabbats av DHT komma att kvickna till, och börja växa mer och snabbare igen. Tyvärr är dock vikarna mycket svårbehandlade.

Detta gäller både för laser och Propecia och Rogaine som också är en vanlig produkt mot håravfall hos män. All denna behandling tar också tid.

Det går tyvärr inte att svälja några piller och tro att det skall börja gro i hårbotten. Propecia tar 12 månader innan maximalt resultat kommer att synas och för laser skall vi inte heller förvänta oss ett resultat förrän efter 5-6 månader.

Följ oss på Instagram

"Kan man transplantera hår från någon annan? Hur går en Hårbehandling till?" Genom att följa oss på Instagram får du svar på intressanta frågor samt insikter i världen av hårtransplantationer och Hårbehandlingar!

nordichairclinic

Våra kunder har ordet