fbpx

Artiklar

De autoimmuna sjukdomarna som orsakar fläckvis håravfall

Author profile picture

Författare: Rebecca Lampi

Publicerat: 2021-12-14

kvinna med alopecia areata gör harbehandling-behandling

När vi diskuterar fläckvis håravfall brukar vi ofta syfta på hårsjukdomar under begreppet alopecia. Dessa typer är alopecia areataalopecia totalis eller alopecia universalis det vill säga hårsjukdomar som uppträder genom autoimmuna påverkningar.

I vissa fall kan vi också prata om fläckvis håravfall när vi har att göra med Trichotillomani, där personen maniskt kliar eller drar i hårstråna på ett visst begränsat område, en så kallad impulskontrollstörning.

Trichotillomani

Trichotillomani är en yttre fysisk tillfogad skada på hårsäckarna och hårcellerna i visst område. Sjukdomen är en ovanlig psykisk störning som hos cirka fem procent av de drabbade har genetiska förklaringar.

Sjukdomen som ger det fläckvisa håravfallet kännetecknas av att personen i fråga har ett behov av att dra ut hår från ansiktet eller skalpen och detta behov kan vara medvetet eller omedvetet.

På brittiska brukar vi beskriva det i termer som OCD (Obsessive Compulsive Disorder) men det är i själva verket en impulskontrollstörning.

Trichotillomani är ett självskadebeteende som kan jämföras med att skära sig med rakblad eller sticka nålar genom huden. Innan man rycker ut ett hårstrå från sin kropp kan man känna en inre spänning.

De tre först nämnda är autoimmuna sjukdomar som drabbar personer som i övrigt är helt friska medan trikotillomani är en till viss del psykisk störning. När man sedan drar i håret upplevs smärta och denna smärta frisätter signalsubstanser.

Substanserna stimulerar hjärnans belöningscentrum och man fylls med en tillfredsställande/lättad känsla.

Det låter helt galet och man förstår att det inte är en helt frisk handling utan att det handlar om ett negativt psykologiskt beteende.

Ärrbildande håravfall

Ärrbildande håravfall (cicatricial alopecia) kan också beskrivas som en speciell form av fläckvis håravfall. Hos upp till 3 procent av alla som lider av håravfall kan denna forma av ärrbildande håravfall hittas.

Tyvärr är denna form av fläckvis håravfall ofta irreversibel och permanent, det vill säga att dessa fläckar inte kommer att växa igen och det kommer att uppstå en permanent fläck i hårbotten utan hårväxt.

En skillnad i utseende på denna forma av håravfall i jämförelse med alopecia areata är att de runda fläckarna om uppstår inte är lika mjuka i kanterna utan ofta är mer kantiga till formen.

Ofta kliar dessa kala fläckar och det kan uppstå röda plitor eller vätskeformade blåsor på det kala området.

Hårbehandling hjälper dig att få tillbaka håret

Hårbehandling, där vi utvinner kroppens egna tillväxtfaktorer ur blodet på kunden, har visat mycket goda resultat på kunder med alopecia.

Hårbehandling har förmågan att pausa håravfallet och trigga igång hårtillväxten. Det är dock inte ett botemedel för sjukdomen.

Vill du ta reda på om Hårbehandling är rätt för dig? Boka en kostnadsfri konsultation hos oss!

Under konsultationen diskuterar vi dina förutsättningar och kommer tillsammans fram till vilken behandling som fungerar för just dig.

Våra kunder har ordet