fbpx

Artiklar

Atherom är en fin cysta

Author profile picture

Författare: Rebecca Lampi

Publicerat: 2021-12-14

Nordic Hair Clinic

Atherom är en ofarlig cysta som innehåller talg. Den uppstår när kanalen från talgkörteln blivit tilltäppt och talgen instängd. 

Atherom kan uppträda var som helst på kroppen men är vanligast i områden där det växer hår, oftast i hårbotten på huvudet. Huden över atheromet är helt slät och normal.

Vid undersökning ser man oftast en rundad eller oval markering som sitter förankrad i huden men som är svagt förflyttningsbar.

Atheromet känns ”fjädrande, elastisk” till konsistensen. Vissa personer kan få multipla atherom utan känd anledning.

Man har oftast inte några som helst besvär av sina atherom. När man väl fått dem brukar dom dock inte försvinna av sig själv.

Skulle ett atherom börja växa, infekteras och bli ömt och rött, eller man av andra skäl skulle välja att ta bort cystan, är det viktigt att man opererar bort hela den kapsel som omger talginnehållet. Annars får man lätt tillbaka sin knuta igen.

Atheromet kan skäras bort under lokalbedövning antingen med kniv eller med laser. Det är ett relativt lätt ingrepp. Det fungerar inte som med en böld eller finne där man bara kan öppna och klämma ut innehållet och den sedan läker ihop av sig själv.

Våra kunder har ordet