fbpx

Artiklar

De 4 hårtyperna

Author profile picture

Författare: Rebecca Lampi

Publicerat: 2021-12-14

Vi älskar hår. Ditt hår, din chefs hår och din grannes hår. Tjockt, långt, lockigt eller glansigt. Alla har vi olika hårtyper och vi älskar alla lika mycket. För oss är det grundläggande att också förstå hårets uppbyggnad och karaktär. Utan den förståelsen kan vi inte utföra vårt arbete på bästa sätt. 

Det blir därför viktigt för oss att förmedla den kunskapen till er så ni kan ta hand om ert hår på rätt sätt samt få ut det bästa möjliga resultatet från våra behandlingar.

Vad är en hårtyp?

Forskning och studier säger att din hårtyp i första hand är baserad på den genetiska kod som avgör hur lockigt ditt hår är. Detta bestäms av formen på hårsäcken. Ju mer oval eller asymmetrisk den är desto mer lockigt blir ditt hår.

Trots att hårtypen är genetisk kan man ändra hårets utseende med värmeverktyg eller kemikalier (tänk rakpermanent). Hormoner kan också ha stor påverkan på hårets uppbyggnad. Många kvinnor upplever till exempel att de går från rakt till lockigt hår efter en graviditet.

 

Så, vilka hårtyper finns?

Man delar upp håret i fyra olika typer:

  • Typ 1 (Rakt)
  • Typ 2 (Vågigt)
  • Typ 3 (Lockigt)
  • Typ 4 (Krulligt)

 

Typ 1: Rakt

Med typ 1 har du inga naturliga lockar. Ditt hår kan vara tunt eller tjockt, fint eller grovt, men faller helt rakt från rot till topp. Rakt hår har mest glans av alla hårtyper och är mest resistent mot skada. Denna typ blir ofta enkelt oljig och ska därför inte tvättas med schampo för frekvent.

 

Typ 2: Vågigt

 

Typ 2A

Typ 2A har ett naturligt smårufsigt utseende. Generellt sett så är ditt hår relativt rakt från roten till ögonnivå. Från ögonnivå och neråt har du en odefinierad men existerande våg.

Typ 2B

Likt 2A har denna typ vågor från ögonnivå och neråt. Dock har vågorna en mer definierad S-form.

Typ 2C

Typ 2C har de mest definierade S-formade vågorna i gruppen 2. Här kan du dessutom ibland se att vågorna börjar närmare roten. Generellt sett är hår som faller under 2C tjockare än A och B.

 

Typ 3: Lockigt

Hår som faller under typ 3 och 4 är mer benägna att skadas av en stramt uppsatt frisyr. Härsäckarna är mer ovala och asymmetriska i dessa hårtyper. Vinkeln på hårsäckarna gör att hårstrån kan dras åt motsatt riktning än den naturliga när det är uppsatt, vilket leder till skada på både hårstrået och hårsäcken.

Typ 3A

S-formade slingor formar relativt lösa men starkt definierade lockar i typ 3A. Dina lockar har drygt lika stor omkrets som den tjockare delen av ett stearinljus. Hår i 3A borde inte borstas då det ofta leder till en frissig frisyr.

Typ 3B

Typ 3B-lockar är smalare än A och kan mätas med tjockleken på en större tuschpenna. Lockarna börjar definitivt vid roten och har hög volym. Akta dig för produkter med silikon och sulfat då de kan leda till att ditt hår blir torrt och bräckligt.

Typ 3C

För denna hårtyp är lockarna väldigt små och fjädriga. De hade snurrat sig runt ett sugrör ganska så perfekt. Det är relativt svårt att åtskilja 3C och 4A då 3C är så pass tätt intill definitionen av krulligt.

 

Typ 4: Krulligt

 

Typ 4A

Lockarna hos typ 4A är väldefinierade och skulle kunna viras runt en ätpinne. Att ha håret i en fläta kan skada håret då lockarna lätt fastnar i varandra.

Typ 4B

Typ 4B har smala, tajta lockar som går i sicksack. Undvik flätor och komplicerade frisyrer.

Typ 4C

Typ 4C har de smalaste och stramaste men mest ömtåliga lockarna. Bara att kamma igenom håret kan bryta av hårstrån. Många människor med afrikansk påbrå har denna hårtyp. Detta är också den typ av hår som är svårast att transplantera.

 

Vad spelar hårtyper för roll i vårt arbete?

När vi utför hårtransplantationer har vi din hårtyp i åtanke. Hur hårsäcken är uppbyggd bestämmer hur man angriper en hårsäck som ska extraheras. Till exempel; en hårsäck hos en kund som har hårtyp 1 plockar vi ut rakt uppifrån med en tunn borr. Hos en kund med hårtyp 3 måste vi använda en större borr samt följa lockens spiral för att hårsäcken inte ska skadas i processen. Vid väldigt krulligt hår (typ 4B-C) provborrar vi ibland ut 2-3 grafts innan ett ingrepp för att se om transplantationen är möjlig.

För att utföra ett ingrepp med bästa möjliga resultat måste vi alltså ha full koll på din hårtyp. Det är en av anledningarna till varför det är viktigt att vi undersöker ditt hår under en konsultation. Vill du bara ta reda på hur ditt hår mår eller lära dig mer om hår i allmänhet är du mer än välkommen.

Våra kunder har ordet