fbpx

DHT – Det manliga hormonet som orsakar tunt hår

Dihydrotestosteron (DHT) är ett steroidhormon som är starkare än testosteron. Hormonet är nyckeln till att kroppshår och ansiktshår börjar växa på män och är viktigt för att män ska kunna nå könsmognad.

Senare i livet får DHT en negativ effekt på håret i form av att hormonet angriper hårsäckarna och krymper dem. Ju längre tid hårsäcken utsätts för DHT, desto mer förminskad blir den. Detta är den vanligaste orsaken till manligt håravfall.

DHT förkortar även hårets växtfas med åren, vilket innebär att varje hårstråna får en kortare livstid. Detta leder att hårstråna blir tunnare och kortare, samt minskar i antal. Dessa faktorer tillsammans bidrar till en märkbar förtunning av håret.

Läs mer on håravfall hos män

Hur fungerar DHT?

DHT skapas i kroppen när ett enzym vid namn alfa-5-reduktas reagerar med testosteron, ett hormon vi alla men framförallt män bär på.

Vid en viss ålder börjar DHT angripa hårsäckar och därmed krympa dem. Ju längre tid hårsäcken utsätts för DHT, desto mer förminskad blir den.

Till slut kan inte hårsäcken producera hårstrån längre och sätts därefter i vilofas. 3-6 månader efter att vilofasen har suttits igång dör hårsäcken.

DHT förkortar även hårets livstid med åren. Dessa faktorer tillsammans bidrar till en märkbar förtunning av håret.

DHT kan också orsaka hirsutism – ett kliniskt tillstånd som drabbar kvinnor med höga halter av hormonet och ger dem ökad manlig hårtillväxt.

Lösningar till håravfall orsakat av DHT

Hårbehandling

Effekten Hårbehandling har på härsäcken är raka motsatsen till den av DHT.

Hårbehandling innebär att blod från ditt eget blod injiceras in i skalpen. De naturliga tillväxtfaktorerna i blodn stimulerar cellerna runt dina hårsäckar. Hårsäckarna vidgas och kan därmed producera starkare och tjockare hårstrån.

Behandlingen är som mest effektiv när den startas i tid – innan hårsäcken har dött.

Läs mer om Hårbehandling

Hårtransplantation

Ifall ditt håravfall har pågått under en längre tid eller om du önskar en permanent lösning är en hårtransplantation rätt val för dig.

En hårtransplantation innebär att vi tar hårsäckar från ett område rikt på hår och flyttar det till ett område fattigt på hår. Där växer de nya hårsäckarna fast och nytt hår börjar växa ut i området.

De hårsäckar som transplanteras tas från ett område (oftast nacken) där håret är genetiskt kodat att inte påverkas av DHT. I enstaka fall går det också att ta hår från till exempel bröstet.

Läs mer om hårtransplantation

Läkemedel

Det finns mediciner som reducerar effekten av DHT.

Läkemedel som innehåller substansen Finasterid hämmar det ovannämnda enzym (5-alfa-reduktas) som får testosteron att bilda DHT. Detta leder då till minskat håravfall.

Minoxidil är det ämne som varit godkänt allra längst som ett medel mot håravfall. Ämnet ökar blodkärlens diameter vilket ger ökat blodflöde i artärerna. Vidgade blodkärl vid hårsäckarna gör att mer syre och näringsämnen når området, och leder till ökad hårtillväxt.

Nackdelen med mediciner är att det kan tillkomma biverkningar samt att de måste tas regelbundet för att få och bibehålla dess effekt.

Läs mer om läkemedel mot håravfall

Följ oss på Instagram

"Kan man transplantera hår från någon annan? Hur går en Hårbehandling till?" Genom att följa oss på Instagram får du svar på intressanta frågor samt insikter i världen av hårtransplantationer och Hårbehandlingar!

nordichairclinic

Våra kunder har ordet