fbpx
håravfall stress män

Telogent effluvium – att tappa hår av stress

En av orsakerna till att tappa hår och drabbas av håravfall är om du varit med om ett psykiskt eller fysiskt trauma. Detta kan göra att du tappar hår och drabbas av  håravfall flera månader efter händelsen. Det medicinska namnet på den traumatiska stress som orsakar håravfall heter telogent effluvium.

Kroppen likställer telogent effluvium med ett fysiskt eller psykiskt trauma. När någonting sätter spår invärtes i kroppen kan den reagera med att stänga ner produktionen av hår och sätta hårsäckarna i vilofas. Traumat gör så att hårets växtfaser förändras som en försvarsmekanism.

Misstänker du att stress ligger bakom ditt håravfall? Kom in på en kostnadsfri konsultation hos oss där vi hjälper dig ta reda på orsaken.

Få ditt hår undersökt
traumatisk stress och håravfall

Håravfallet sker flera månader efter

Vanlig stress är normalt sätt inte farlig förutsatt att du inte är utbränd eller har utmattningssymptom. Extrem stress under en längre tid klassas som ett trauma för kroppen.

Extrem stress kan vara:

  • Barnafödsel
  • Svåra sjukdomar
  • Kraftiga infektioner
  • Operation
  • Sorg
  • Depression
håravfall process

Håravfallet sker flera månader efter

När kroppen sätter hårsäckarna i vilofas efter extrem stress, sitter hårstråna fortfarande kvar på huvudet. Man tappar alltså inte håret direkt efter händelsen, vilket gör det lätt att missta telogent effluvium för något annat problem, som till exempel vitaminbrist. Hårsäckarna som sätts i vilofas dör upp till 6 månader efter traumat och då drabbas man av håravfall.

Vanligtvis tappar man omkring 200 hårstrån på en dag. Utsätts kroppen för denna typ av traumatisk fysisk och psykisk stress kan man tappa betydligt många fler hårstrån på väldigt kort tid och det blir en märkbar skillnad.

Så småningom återgår håret till sin normala växtfas efter att det har ramlat av. Ju äldre man blir desto längre tid kan det ta för håret att växa tillbaka. Processen kan påskyndas med hjälp av Hårbehandling.

FAQ om att tappa hår av stress