fbpx
Alopecia totalis

Alopecia totalis — håravfall på hela huvudet

Alopecia totalis, även kallat alopecia areata totalis, är en autoimmun sjukdom som visar sig i form av att allt eller det mesta av håret ramlar av från huvudet.

Man blir då nästan eller helt kal på huvudet.

Det finns flera olika behandlingar som man kan prova för att få igång hårväxten igen – som dermaroller eller behandling med Hårbehandling.

Läs mer om Hårbehandling som behandling

Vad orsakar alopecia totalis?

Varken studier eller forskning har kunnat fastställa orsaken till att vissa personer drabbas av alopecia totalis.

Det finns en viss ärftlighet hos alla typer av autoimmuna sjukdomar som går under namnet alopecia – som alopecia areata, alopecia totalis och alopecia universalis.

Sjukdomen kan börja med mindre fläckar på huvudet, eller att kunden bara tappar hår på hälften av huvudet, för att sedan övergå till att kunden tappar allt sitt hår. Det kan gå stegvis, men det kan också gå väldigt snabbt.

Utav de personer som får fläckvis håravfall så utvecklar 5% alopecia totalis.

Behandling för alopecia totalis

Alopecia totalis är en obotlig sjukdom som det idag inte finns några behandlingar mot. Håravfallet av sjukdomen går däremot att lindra med behandling av Hårbehandling och dermaroller.

Dessa behandlingar skapar ett milt och kontrollerat trauma i huden som gör att sjukdomen fokuserar på att läka skadan istället för att attackera hårsäckarna.

Hårbehandling bidrar dessutom till ökad hårväxt tack vare innehållet av tillväxtfaktorer, som ger hårstråna en chans att börja växa igen.

Återväxt efter alopecia totalis - hur lång tid tar det?

Det är individuellt hur lång tid återväxten av håret tar vid alopecia totalis. För vissa personer kan det ta flera år att få tillbaka hårväxten medan andra aldrig får tillbaka den.

Återväxten med hjälp av behandling av Hårbehandling varierar också, men chanserna för att återfå hårväxten ökar. Behandlingen hjälper dessutom hårstråna att växa snabbare vid återväxt.

Totalis vs Universalis - vad är skillnaden?

Alopecia totalis och alopecia universalis liknar varandra då de båda är autoimmuna sjukdomar som orsakar håravfall.

Skillnaden mellan sjukdomarna är att vid totalis tappar man hår enbart på huvudet, medan vid universalis tappar man även hår på kroppen.

Följ oss på Instagram

"Kan man transplantera hår från någon annan? Hur går en Hårbehandling till?" Genom att följa oss på Instagram får du svar på intressanta frågor samt insikter i världen av hårtransplantationer och Hårbehandlingar!

nordichairclinic

Våra kunder har ordet