fbpx

Vad är follikulit?

Det finns en rad jobbiga hårsjukdomar men Follikulit tar priset. Den kan drabba alla områden på kroppen där det växer hår och inte sällan gå ner på bröstet, ben och armar. Folliculitis decalvans (som ibland får tillägget capilliti) eller alopecia follicularis är en ovanlig och kronisk sjukdom som utvecklas i långsam takt och aldrig tar slut.

Follikulit innebär en inflammation i hårsäcken. Det brukar visa sig som små varblåsor eller pustler med ett hårstrå i mitten. Håret faller av fläckvis och ofta i runda formationer. Eftersom hårsäckarna är förstörda kan håret inte växa ut igen i området.

Alopeci betyder håravfall. Capilliti betyder hårbotten och det där är sjukdomen vanligast. Den kan dock förekomma på andra hårbevuxna hudområden. Ofta är det inte riktigt lika farligt på armar och ben som det är i hårbotten. Sjukdomen smittar inte. Ofta kan man se hårtufsar där flera hår kommer ur en och samma hårsäck. Förutom varblåsorna kan man också se skorpor och rodnad hud i påverkade områden. Det kan också framstå som mjäll många gånger då hudavstötningen är kraftig.

Alopecia folliculitis är en ärrbildande form av håravfall. Även om sjukdomen är relativt ovanlig finns det ändå en hel del drabbade – av vilka de flesta är män.

Läs mer om hårsjukdomar
Kvinnlig hårtransplantation

Konsultation

Få ditt hår undersökt av en specialist

För att kunna avgöra om du har drabbats av sjukdomar i hårbotten eller om ditt håravfall beror på någon annan orsak börjar alltid våra behandlingar med en konsultation.

Detta är viktigt för att vi ska kunna undersöka ditt hår och gå igenom vilka möjligheter du har som kund. Dessutom är det viktigt för oss att du känner dig trygg inför din behandling och att du vet vilka resultat du kan förvänta dig.

Konsultationen är alltid kostnadsfri och förutsättningslös.