fbpx

Att tappa hår

Att tappa hår och drabbas av håravfall kan vara jobbigt för många. Det kan bero på många olika saker.

En vanlig orsak till varför man tappar hår är att man varit med om ett psykiskt eller fysiskt trauma men kan även bero på t.ex. ärftlighet, sjukdomar, diet eller mediciner.

När det gäller kvinnligt håravfall är en rubbning av hormoner även en vanligt anledning till att tappa hår. I de allra flesta fall finns en lämplig lösning.

De mest effektiva lösningarna till håravfall är en hårtransplantation eller Hårbehandling. Kom förbi oss på en kostnadsfri konsultation så tar vi tillsammans reda på vilken behandling som passar dig.

Se första lediga tid
Nicole Nordin-tappa hår

Varför vi tappar hår med åldern

Att tappa hår går normalt i flera steg över en längre period. En hårsjukdom kan det dock få det att gå väldigt snabbt.

När vi blir äldre sker det en successiv förändring i hårsäcken. Hårsäcken krymper och då haltas produktionen av hårstråt.

Till slut blir hårsäcken så förkrympt att hårstråt ramlar av. Detta förklarar varför vi tappar hår när vi blir äldre.

Samtidigt blir den anagena växtfasen också kortare med åldern. Den anagena fasen pågår när hårstråt växer. När vi är yngre är denna fas generellt 2 – 10 år lång.

Läs mer om hårets uppbyggnad

Ärftligt håravfall

En orsak till att tappa hår är att det kan ligga i din släkt. Manligt håravfall är oftast ärftligt.

Detta betyder dock inte att du behöver tappa mycket hår bara för att din mamma eller pappa gör det – ärftligheten kan nämligen hoppa några generationer.

Oavsett så är ärftligt håravfall en naturlig process men det finns mycket goda möjligheter till behandling om denna påbörjas i tid.

Läs mer om ärftligt håravfall

Tappa hår av stress

Om du varit väldigt stressad under en längre tid, har utmattningssymptom, eller har genomgått fysisk eller psykisk trauma reagerar kroppen ofta genom att stänga ner hårproduktionen.

Dock är det svårt att göra kopplingen själv till den stressiga perioden. Upp mot 6 månader efter att håret har satts i vilofas ramlar det av och då kan man uppleva kraftigt håravfall på kort tid.

Läs mer om att tappa hår av stress

Tappa hår av sjukdomar

Vissa kraftiga febersjukdomar eller infektioner kan utlösa hårförlust. Dessa klassas som en fysisk stress på kroppen och påverkar hårväxten flera månader efter.

Det finns också hårsjukdomar som har direkt påverkan på håret. Den mest välkända är alopecia areata (fläckvis håravfall) men det finns många fler.

Läs mer om hårsjukdomar

Tappa hår av järnbrist

Vilket ämne har man brist på om håret faller av? De vanligaste vitamin- och mineralbristerna folk har är järnbrist (anemi), vilket påverkar hud och hår.

Järnbrist är vanligare hos kvinnor men förekommer även hos män i vissa fall. Om järnbrist misstänks kan vi kolla det på kliniken och då får du svar inom några dagar.

Läs mer om att tappa hår av järnbrist

Att tappa håret av mediciner

Vissa mediciner drabbar hårväxten och kan göra att du tappar mycket hår. Cancermediciner har till exempel stark effekt på hårtillväxten.

Vissa cancerbehandlingar slår ut allt i kroppen då de inte kan skilja mellan cancerceller och hälsosamma celler tillräckligt bra. Andra mediciner som kan orsaka håravfall är vissa typer av antibiotika, antidepressiva och aknemediciner som innehåller A-vitamin.

Läs mer om att tappa hår av mediciner

Följ oss på Instagram

"Kan man transplantera hår från någon annan? Hur går en Hårbehandling till?" Genom att följa oss på Instagram får du svar på intressanta frågor samt insikter i världen av hårtransplantationer och Hårbehandlingar!

nordichairclinic

Våra kunder har ordet