fbpx

Olika tekniker vid hårtransplantation

Det finns många olika tekniker för hårtransplantation.

Vi på Nordic Hair Clinic har provat på många under våra år som Sveriges ledande klinik inom hårtransplantationer och har därmed hittat det vi tycker fungerar allra bäst och ger de bästa resultaten.

Här kan du läsa om både de tekniker vi använder idag samt de vi valt att inte använda och varför.

 

Läs mer om hårtransplantationer

De vanligaste teknikerna

hårtransplantation tekniker

FUE-tekniken

FUE (Follicular Unit Extraction) är en av de två huvudteknikerna inom hårtransplantationer. Den går ut på att hårsäckar extraheras genom att de borras ut ur området i bakhuvudet/nacken med en ihålig borr som antingen snurrar eller vibrerar ner i huden.

 

Därefter är det lätt att med en pincett plocka ut hårsäckarna för att sedan inplantera dem på det önskade området. Den vanligaste tekniken går ut på att donationsområdet i nacken rakas innan hårsäckarna plockas ut men den nya teknikens borrar har även gjort det möjligt att transplantera längre hår.

 

På Nordic Hair Clinic utför vi endast FUE-tekniken vid hårtransplantationer. I vissa fall kan vi dessutom ta hårsäckar från andra områden än nacken, som exempelvis bröstet.

hårtransplantation tekniker

FUT-tekniken

FUT (Follicular Unit Transplantation) kallas även för Strip-tekniken och går ut på att man skär ut en remsa av huden på huvudet och sedan syr ihop området igen.

 

Sedan extraheras samtliga hårsäckar från hudbiten och transplanterar dem till det önskade området. Vid en FUT-transplantation blir det ofta ett mycket tydligt ärr i nacken vilket gör att patienten tvingas ha längre hår för att dölja ärret.

 

Om ärret dessutom inte läker så bra kan det resultera i ett stort ärr som där det inte växer något hår. Det blir även svårare ifall patienten vill göra ytterligare transplantationer i framtiden.

 

Riskerna samt de stora ärren som blir efter en transplantation med FUT-tekniken gör att vi på Nordic Hair Clinic inte utför dessa.

Kanaler

hårtransplantation tekniker

Kanaler med rakblad

När hårsäckarna ska transplanteras till det önskade området krävs det små kanaler där de kan föras in och där de sedan kan växa fast. Traditionellt används mycket smala små rakblad som läkaren fäster i en peang för att få bra grepp om den.

 

Detta är en mycket beprövad teknik som är omtyckt av många kirurger. Det är även den teknik vi nästan helt uteslutande använder på Nordic Hair Clinic.

hårtransplantation tekniker

Kanaler med safir

En nyare teknik för att skapa kanaler till hårsäckarna är instrument med ”blad” av safir. Safiren är mycket hård och vass och har möjligheten att skapa fina kanaler. För vissa patienter kan dessa innebära en smidigare och snabbare läkning.

 

På Nordic Hair Clinic har vi tidigare använt dessa safirinstrument men använder de i princip aldrig längre då vi inte ser några tillräckligt tydliga förbättringar.

Vem utför transplantationen?

hårtransplantation tekniker

Teamet på Nordic Hair

På Nordic Hair Clinic arbetar Dr. Canan som har en lång erfarenhet av hårtransplantationer. Hon har även ett team som består av sköterskor, som även de har gedigen erfarenhet, som assisterar henne vid ingreppet. Eftersom alla hårsäckar ska borras ut och sedan en efter en placeras på rätt plats är det ett tålamodsbeprövande och tidskrävande ingrepp. Därmed är de ofta fler från vårt team som arbetar på patienten samtidigt.

hårtransplantation tekniker

Artas transplantationsrobot

Ett alternativ till ett erfaret team är en robot från företaget Artas. Den här roboten kan både borra ut hårsäckar och plantera in dem på det nya området med imponerande resultat.

 

Vi har valt att inte använda oss av Artas på Nordic Hair Clinic då vi tror på det personliga mötet samt den precision som erfarna läkare och sköterskor medför.

Följ oss på Instagram

"Kan man transplantera hår från någon annan? Hur går en Hårbehandling till?" Genom att följa oss på Instagram får du svar på intressanta frågor samt insikter i världen av hårtransplantationer och Hårbehandlingar!

nordichairclinic

Våra kunder har ordet