fbpx

Artiklar

Kundfråga – klåda i hårbotten och tunt hår

Author profile picture

Författare: Rebecca Lampi

Publicerat: 2021-12-21

stress håravfall

Fråga

”Hej! Jag är en man på 30 år och den senaste tiden har jag haft en mycket stressig period. Jag känner att mitt hår blivit tunnare och även att jag i skov får extrem klåda i hårbotten, ibland så mycket att jag exempelvis har svårt att sova.

Tror ni att håret blivit tunnare av stressen i sig eller för att jag kliar så mycket så att det sliter på hår och hårbotten? Finns det någon medicin eller behandling mot detta?”

Svar

Stress är en relativt vanlig orsak till håravfallStressrelaterat håravfall är dock vanligast bland kvinnor då de är mer fysiskt känsliga för stress. Håravfallet är då generellt och drabbar då ofta “hela håret” och inte specifika delar på huvudet. Även skov av klåda kan vara ett resultat av stress, vi reagerar helt enkelt olika på olika saker. Och sedan har vi helt enkelt olika känsliga hårbottnar, precis som att vi har olika karaktär och egenskaper på själva hårstråna.

Om man kliar extremt mycket i hårbotten så kan man absolut tänka sig att en del av håret tar lite skada helt enkelt genom det yttre slitaget, men enbart klåda i sig kan man inte säga ligger till grund för ett väldigt märkbart håravfall.

Nummer ett för en känslig hårbotten är att använda ett bra och anpassat schampoo för detta. En del behöver alltid använda detta men ibland kan det räck att byta ut sitt vanliga schampoo under skoven med klåda. Vidare finns det receptfria lösningar mot eksem i hårbotten på Apoteket som kan lindra.

Upplever man klådan som väldigt jobbig exempelvis när man ska sova kan man efter undersökning få anti-histamin tabletter utskrivna av sin husläkare, exempelvis Atarax. Dessa är väldigt effektiva men kan göra att man känner sig lite trött ett bra tag efter att man har tagit dem.

Sedan har vi såklart Hårbehandling-metoden som vi jobbar med här på kliniken. Denna behandling är både stimulerande för hårsäckarna men också mycket läkande. Tillväxtfaktorerna som injiceras är de ämnen som rusar till området när man får ett sår på kroppen och hjälper till med läkningen genom att stimulera cellförnyelse och cellbildning. Många som uppger att de tidigare lidit av klåda i hårbotten upplever att denna mildrats samtidigt som hårväxten förbättrats.