fbpx

Artiklar

Kvinna som tappar hår

Author profile picture

Författare: Rebecca Lampi

Publicerat: 2015-12-21

Kvinnlig hårtransplantation

Fråga

”Hej Nordic Hair.

Jag fäller ganska mycket hår (fransarna) det är ganska olika från dag till dag!

Det högsta jag tappat fransar per öga är 7 st fransar och jag har inte fransar som innan. Jag har tagit kontakt med min vårdcentral och tog blodprover osv men tydligen så var det inget annat än håravfall i fransraderna. Jag äter inte kött ägg lever eller kanske rättare sagt dålig B vitamin men det såg inte min vårdcentral.

Jag är jätte rädd att tappa alla mina fransar och aldrig få tillbaka dem och jag vågar inte sminka mig pga detta.

Vet ni vad det kan vara? Har ni haft folk med detta besvär?”

Svar från Nordic Hair Clinic

Om du bor i Stockholm vore det bra om du kunde komma in på en undersökning. Det är svårt att svara på din fråga vad det kan vara utan att sett hur det ser ut och få veta mer om när det började och hur länge det pågått med mer. Att endast tappa fransarna är mycket ovanligt. Som jag förstår dig tappar du bara hår i fransarna och inte på huvudet?

Mitt råd till dig är att få en remiss till en specialläkare på ett sjukhus nära dig. Det är svårt att ställa en diagnos då jag inte kan träffa dig och se hur det ser ut. Om du kunde skicka några bilder vore det mycket bra.

Jag vill också tala om för dig att det inte är normalt att tappa ögonfransarna på det sätt du beskriver. Att ögonfransarna växer sex månader och sedan faller av är naturligt om det växer nya där de förra satt. Om du bara tappar och inga växer tillbaka finns ett problem. Jag listar upp de möjliga orsaker som finns när det gäller att tappa fransarna.

Det skulle kunna vara en infektion eller inflammation men då borde du märkt detta. Det blir rött och kanske ömt – det blir varigt eller väldigt torrt. Det finns ovanliga infektioner som leder till att fransarna lossar.

Alopecia Areata (AA), gör även att du kan tappa fransarna – men det låter inte som du tycker att du tappat speciellt mycket hår på huvudet – mer än det som är normalt – så AA kan vi nog utesluta.

Att rycka i fransarna, gnugga sig hårt och ofta – skulle kunna leda till att fransarna lossar men de borde växa tillbaka. Trichotillomani heter denna sjukdom.

Om du tagit blodprov och dina järnvärden och sköldkörtelvärden är ok – kan du utesluta detta. Annars är dessa två faktorer vanliga när det gäller kvinnligt håravfall.

Vissa typer av mediciner kan leda till att du tappar fransar men du berättar att du inte varit sjuk sista året och inte ätit någon medicin.

Men igen, någonstans finns ett problem som du bör kolla upp. Det är extremt ovanligt i din ålder att tappa ögonfransarna och att de inte växer tillbaka inom kort samtidigt som du inte tappar något hår på huvudet. Be om en remiss till specialist och återkom gärna till mig och berätta hur det går. Alternativt att du kommer hit nästa gång du är i Stockholm.