fbpx

Artiklar

Världsledande teknik – Låt en robot fixa ditt hår!

Author profile picture

Författare: Rebecca Lampi

Publicerat: 2021-12-16

Artas

Roboten ’Artas’ gör en hårtransplantation i Istanbul. Det kan låta lite som science fiction att en robot kan genomföra en operation på en patient men går alldeles utmärkt. Det tar lite längre tid, kostar lite mer men slutresultatet blir mycket fint och läkningen går snabbt.

Roboten plockade ut 2 000 grafts från nacken. Den har en laseravkännare som ”ser” alla hårsäckar som växer i huden – roboten ser till och med lite in i huden. Därigenom kan den se hur hårsäcken växer och om hårsäckarna har tillräcklig storlek och kvalitet. Roboten väljer bara de bästa hårsäckarna och skadar nästan ingenting vid extraktionen av hårsäckarna.

Därefter lokalbedövades hårlinjen samt det område upp på hjässan där hårsäckarna skulle planteras in. Artas som roboten heter började då förbereda var alla hårsäckar skulle sitta. Den lästa av huden och gjorde små ”kanaler” i huden där hårsäckarna sedan skulle stoppas ner. Efter cirka 45 minuter var alla kanaler gjorda. Eftersom roboten kan ”se” alla hårstrån i huden skadar den inte några befintliga hårsäckar nere i huden.

Planteringen av de utplockade hårsäckarna gjordes sedan manuellt och ingreppet tog totalt sex timmar. Snabbt, smidigt och perfekt resultat.

Vi har ännu inte implementerat Artas i någon av våra kliniker, men vi följer utvecklingen med spänning.

Våra kunder har ordet