fbpx

Vem drabbas av vitiligo?

Omkring 0,5 till 1 procent av världens befolkning, eller så många som 65 miljoner människor, har vitiligo. I USA, 1 till 2 miljoner människor har sjukdomen.

Hälften av människor som har vitiligo utveckla det innan 20 års ålder, de flesta utveckla den före sin 40-årsdag. Sjukdomen drabbar båda könen och alla raser lika, men det är mer märkbar i människor med mörk hud.

Vitiligo verkar vara något vanligare hos personer med vissa autoimmuna sjukdomar.

Däribland hypertyreos (en överaktiv sköldkörtel), binjurebarksinsufficiens (binjurarna inte producerar tillräckligt av hormonet som kallas kortikosteroider), alopecia areata (fläckar av skallighet) och skadliga anemi (låg nivå av röda blodkroppar som orsakas av fel i kroppen att absorbera vitamin B12).

Forskarna vet inte orsaken till sambandet mellan vitiligo och dessa autoimmuna sjukdomar. Men de flesta människor med vitiligo har ingen annan autoimmun sjukdom.

Vitiligo kan också vara ärftligt, det vill säga kan det gå i familjer. Barn vars föräldrar har sjukdomen är mer benägna att utveckla vitiligo. F

aktum är att 30 procent av personer med vitiligo har en familjemedlem med sjukdomen. Dock kommer endast 5 till 7 procent av barnen får vitiligo även om en förälder har det, och de flesta människor med vitiligo inte har en familjehistoria av sjukdomen.

Våra kunder har ordet