fbpx
håravfall stress

Stress och håravfall

Att tappa hår och få tunt hår på grund av stress är ett välkänt faktum – men vad beror det på?

Varje dag förlorar vi ungefär 100 hårstrån. Det är ovanligt att man tappar mer hår än så av vanlig vardaglig stress så vida man inte är utbränd eller har utmattningssymptom.

Extrem stress under en längre tid eller den typen av stress som klassas som ett trauma för kroppen kan orsaka håravfall. Håravfall som är orsakat av ett trauma infaller många månader efter själva händelsen.

Misstänker du att du drabbats av stressrelaterat håravfall? Boka en kostnadsfri konsultation hos oss för att ta reda på de bakomliggande orsakerna till ditt hårs tillstånd.

Se första lediga tid

Fysisk eller psykisk trauma påverkar håret

Kroppen likställer extrem stress med ett fysiskt eller psykiskt trauma. Det kan vara en stress som orsakas av bland annat barnafödsel, sjukdom, en operation, sorg eller depression.

Traumat gör så att hårets växtfaser förändras. När någonting sätter spår invärtes i kroppen på det sättet kan kroppen reagera genom att stänga ner produktionen av hår och sätta hårsäckarna i vilofas. När hårsäckarna sätts i viloläge tar det normalt sett 2-3 månader tills håret ramlar av.

Detta innebär att du kan tappa hår 2-3 månader efter ett trauma – men det kan också ta upp till 6 månader.

I och med stressrelaterat håravfall tappar vi betydligt många fler hårstrån än vanligt på kort tid, vilket leder till en märkbar skillnad.

 

Håravfallet sker flera månader efter

Eftersom perioden där kroppen blev utsatt för hög stress hände för längesen kan det vara svårt att koppla håravfallet till det tillfället. Många kommer till oss och undrar varför de tappar mer hår än vanligt trots att inget speciellt har hänt den veckan.

Men börjar vi gräva djupare så kan vi ofta koppla det till en situation som har varit traumatisk för kroppen – psykiskt eller fysiskt.

När håret har ramlat av återgår det så småningom vanligtvis till sin normala växtfas. Då kan man påskynda detta med Hårbehandlingar, vilket accelererar tillväxten av håret.

Många människor tror att det är vardaglig stress som påverkar håret men det är i själva verket vad som hände för sex månader sedan som spelar roll.

 

Du förlorar inte mer hår för att du borstar håret

När en upplever mycket håravfall på kort tid är det många som känner att de inte vågar röra håret. Men det är viktigt att komma ihåg att håret som ramlar av redan är dött – det hade ramlat av oavsett. Det är inte så att mer hår ramlar av för att du till exempel borstar det.

Vanlig stress är inte farligt. Men när folk tappar mycket hår av ingen tydlig orsak är det oftast relaterat till en grov, traumatisk stress för kroppen. Eftersom traumat skedde för många månader sen är det ofta svårt att koppla sitt håravfall till det.

Våra kunder har ordet