fbpx

Pressklipp

Få tillbaka tappat hår – så gjorde Ida – Ica Kuriren

Author profile picture

Författare: Rebecca Lampi

Publicerat: 2021-12-20

ica kuriren ida

Ida Dahlström, 37, levde ett stressigt liv och tappade hälften av sitt hår. Hon förlorade självförtroendet och blev fixerad vid sitt håravfall. Efter två år fick hon rätt hjälp och i dag är håret på väg tillbaka.

– Jag tror att det är svårt för någon som inte har håravfall att sätta sig in i den stress man känner när håret börjar trilla av eller när håret går av mitt på huvudet. Bara jag drog handen genom håret hade jag hela handen full av hår. Jag fick panik, säger Ida.

Ida Dahlström, som bor i Åkersberga utanför Stockholm, kunde själv ana att hennes håravfall var stressrelaterat. Hon hade i flera år levt i dåliga relationer.

Hon har tre barn i olika åldrar – i dag är de 17, 10 och 2,5 år – och som därmed har olika behov. Dessutom jobbade hon mycket som säljare.

– Som många andra mammor rusade jag på i livet, och glömde alldeles bort att prioritera mig själv.

Läs mer om hur stress påverkar håravfallet

Stressen tog ut sin rätt – i håret. Successivt, under ett par års tid, förlorade Ida Dahlström ungefär hälften av sitt hår.

När hon duschat låg det en hårtuss i golvbrunnen, när hon borstat håret var hårborsten full av hår, och svarta kläder kunde hon inte längre bära – ryggen fylldes snabbt av ljusa hårstrån.

När hon vaknade på morgonen undersökte hon kudden för att se hur mycket hår hon hade tappat under natten. Hon stod ofta framför spegeln och betraktade sina glesa testar.

Vände och vred på huvudet för att se om själva hjässan var synlig. Nära vänner och familj undrade försiktigt vad som hände – varför tappade hon så mycket hår?

– Jag förlorade självkänslan, det här skapade en enorm stress hos mig. När man börjar tappa håret förstår man hur mycket av kvinnligheten som sitter just där. För män förknippas håravfall med normalt åldrande. De kan ju raka av sig allt hår, men det vill ju inte en kvinna göra. Jag är bara 37 år, ska jag vara flintskallig resten av livet, tänkte jag. Fläckvis var jag nästan kal. Från början har jag det där tunna, nordiska håret, och då märks det ju verkligen när man börjar tappa hår, berättar Ida.

Ida Dahlström blev hårfixerad och allt började handla om hur hon skulle få tillbaka håret och vad som kunde vara bästa sättet att få håret tillbaka.

På tunnelbanan noterade hon andra kvinnor som också var tunnhåriga. Men hon registrerade även de med lång svallande hårman.

– Jag blev jätteförsiktig med mitt hår. Jag vågade knappt borsta eller tvätta det, för då tappade jag massor. Jag slutade att tona och göra slingor. Jag köpte de minsta hårspännen som finns att köpa, men min minimala tofs gled direkt ur spännet. Jag hade så lite hår att det inte gick att sätta upp.

Ida Dahlström sökte hjälp hos flera läkare, men ingen kunde sätta fingret på vad som var fel.

– Testerna såg bra ut, läkarna hittade inget fel. Jag är inte den klena typen, jag är lång, stark och har alltid tränat mycket. Läkarna kunde inte hjälpa mig, utan konstaterade att mitt håravfall berodde på stress och att mitt hår troligtvis skulle komma tillbaka när jag slutade stressa. För mig var det inte tillräckligt. Det kändes för osäkert, jag ville få tillbaka mitt hår – nu.

Hon famlade förtvivlat efter hjälp. Hon gick till Apoteket och till hälsokostaffärer och rensade hyllan på preparat som stimulerar hårtillväxt.

– Jag lade ner en förmögenhet på tabletter och tillskott. I över ett år knaprade jag olika piller som skulle hjälpa till att stimulera hårväxten. Kanske berodde mitt håravfall på järnbrist? Men inget hjälpte. Jag gjorde en hårmineralanalys och fick därmed tips på kosttillskott som jag kunde äta. Det framgick till exempel att min kropp behövde magnesium, och att min sköldkörtel och mina binjurar inte fungerade som de skulle.

– Jag fick kontakt med en Kinesiolog som fick mig att börja leva mer hälsosamt. Det var ju positivt i sig. Jag har gjort en stor omställning i mitt liv, framför allt när det gäller kosten. Jag har börjat äta nyttig mat, och jag är numera försiktig med socker och vitt mjöl. Och framför allt försöker jag att låta bli att stressa.

Vändpunkten för Ida Dahlström var en så kallad Hårbehandling, som bromsar håravfall och stimulerar hårtillväxt.

Hårbehandling har länge använts inom idrottsmedicin, men forskning har visat att Hårbehandling också är effektivt mot just håravfall. Hårbehandling är numera en metod som används över hela världen.

– Jag googlade och läste på om Hårbehandling, såg att det verkade seriöst och att behandlingarna ofta hade goda resultat. Jag gick till Nordic Hair Clinic och där togs mina problem för första gången på allvar. Det gjordes en ordentlig undersökning och jag fick veta att mitt håravfall hade hormonella orsaker, som hänger ihop med stressen. Min hårbotten och mina hårsäckar undersöktes med en kamera, och man kunde konstatera att hårsäckarna hade gått in i en vilofas, men att de inte var döda.

Så fungerar Hårbehandling i håret

Ida Dahlström gjorde tre Hårbehandlingar med en månads mellanrum.

– För mig hade Hårbehandling omedelbart en positiv effekt. I maj gjorde jag den sista behandlingen, och nu är mitt hår på väg ut igen. Förhoppningsvis kommer jag snart att se ut som jag gjorde innan jag började tappa året. Senast jag gick till min frisör sa hon att hon såg massa små hårstrån som var på väg ut. Då grät jag av lättnad. Jag kan inte förklara hur stressande håravfallet har varit för mig.

Var behandlingarna dyra?
– 13 000 kronor för alla tre behandlingar. Men jag hade kunnat betala det dubbla för att mitt hår skulle komma tillbaka.

Är du fortfarande hårstressad?
– Nä, jag har släppt det nu. Jag tänker inte alls på mitt hår, vilket är positivt i sig. Stress bidrar ju till att man tappar mer hår.

Vad kostar det att göra Hårbehandling?

 

”I de flesta fall finns hjälp att få”

Gå inte runt i flera år och oroa dig för ditt håravfall. Sök hjälp i tid. Det är hårspecialisten Mats Stolts bästa råd.

Att försöka behandla sig själv och sitt håravfall, och självmedicinera med olika tabletter, vitaminer, schampon och oljor, utan att ta reda på vad håravfallet egentligen beror på, rekommenderar han inte. Det kan till och med försvåra möjligheterna till lämplig och effektiv behandling.

– Jag träffar kvinnor som har tappat hår i många år, ibland i decennium. De har burit på så mycket oro. Det är onödigt. Att få ett besked om vad håravfallet beror på och vad man kan göra åt det gör de flesta lugna och trygga. Att släppa hårstressen har i sig en positiv effekt på håret. Att hantera kvinnornas oro är alltså en viktig del i behandlingen, säger Mats Stolt, biokemist och klinikchef på Nordic Hair Clinic, en av Europas största hårkliniker som är specialiserade på håravfall.

Först och främst måste orsaken till håravfallet lokaliseras.

– Har patienten haft denguefeber? Utsatts för chock? Järnbrist? Problem med sköldkörteln? Många patienter skickar vi till vårdcentralen för att ta ett blodprov och kolla sina värden, säger Mats Stolt.

Kvinnligt håravfall skiljer sig från det manliga, både vad gäller orsaker och utseende – hos kvinnor brukar håret tunnas ut på övre tredjedelen till hälften av hårbotten.

Ärftlighet är den vanligaste orsaken till manligt håravfall. För kvinnor är orsakerna mer komplexa, och ofta är håravfallet en kombination av flera faktorer.

Stress, hormonella förändringar, järnbrist, graviditet och problem med sköldkörteln är vanliga skäl. Med stigande ålder – ibland redan i 40-årsåldern – får många kvinnor tunnare hår.

Hårstråna blir vekare, alternativt så producerar hårsäckarna färre hårstrån. Men resultatet är detsamma: en känsla av betydligt mindre hår.

Läs mer om ärftligt håravfall och hur det påverkar hårsäckarna

Stress är en avgörande faktor. Till kliniken kommer många kvinnor som under en lång tid har upplevt stress – både i livet och över sitt håravfall.

Projektledare och lärare är de vanligaste yrkesgrupperna – typiska yrken där man har svårt att påverka sin arbetssituation. Unga karriärkvinnor i 30-40-års åldern som jobbar mycket, har familj och tränar hårt är ännu en vanlig patientgrupp.

– Om man adderar stress till en redan befintlig järnbrist eller hormonell förändring så finns det en stor risk för håravfall, säger Mats Stolt.

Ida Tillbaka hår ica kuriren

Att jobba mycket är inte farligt i sig. Som vanligt är det den djupa, molande stressen som påverkar kroppen – och håret.

– Att ligga vaken på nätterna och fundera över relationen. Att konstant tänka på sitt jobb. Stress verkar ta hårdare på kvinnor än på män. Vi ser nästan aldrig män med stressrelaterat håravfall. Ganska ofta rekommenderar vi faktiskt våra kunder att gå i KBT-terapi för att få kontroll över stressen. KBT hjälper mot stress, och därmed mot håravfall, säger Mats Stolt.

Många kvinnor blir också hjälpta av Hårbehandling, en effektiv behandlingsform mot håravfall. Hårbehandling har i flera decennier använts flitigt inom idrottsmedicin, och för att behandla artros. Numera är det en vanlig metod världen över för att stimulera hårväxt.

Personen tappas på ett rör med blod som centrifugeras för att skilja blod med mycket blod, så kallade cellfragment, från resten av blodn och från de röda blodkropparna.

Trombocyterna består av en stor mängd tillväxtfaktorer, ett slags kroppseget protein med positiv inverkan på aktiviteten i hårsäckarna. Blodblodn injiceras med flera små stick i hårbotten på utvalda områden.

Se steg för steg hur en Hårbehandling går till

– Många av våra kunder svarar bra på Hårbehandling. Resultatet är individuellt, men tre behandlingar är vanligt. I nästan alla fall bromsas håravfallet, men väldigt många får håret tillbaka, säger Mats Stolt.

Kosttillskott då?
– Har man järnbrist ska man förstås äta järntabletter, och den som har problem med sköldkörteln brukar få Levaxin. Vad gäller vanligt kosttillskott är jag tveksam. Få personer i Sverige lider av näringsbrist. Om man är nyinflyttad från Syrien eller annat krigsområde, så ja. Då kan vitaminer behövas för att balansera upp en kropp. I övrigt är min erfarenhet är att kosttillskott har en marginell effekt på håravfall, säger Mats Stolt.

Han önskar att fler visste att de kunde få hjälp:

– I de allra flesta fall finns en lösning. Alla kvinnor kan inte få håret tillbaka, men håravfallet kan nästan alltid bromsas. Bara det att man slutar tappa det befintliga håret gör att kvinnorna kan släppa sitt håravfall, fokusera på andra saker, och få tillbaka en god livskvalitet, säger Mats Stolt.

Vanligaste orsakerna till kvinnligt håravfall

  • Stress
  • Störningar i sköldkörteln
  • Järnbrist
  • Hormonella förändringar
  • Ärftlighet
  • Klimakteriet
  • Graviditet
  • Mediciner
  • Hudsjukdomen Alopecia Areata (Fläckvist håravfall, en autoimmun sjukdom, närbesläktad sjukdom är Alopecia Totals, då allt hår på kroppen försvinner.)
  • Telogent Effluvium (Kroppen går igenom traumatisk upplevelse, svår operation, kraftig infektion, extrem stress och hårsäckarna går in i vilofas och håret ramlar av.)

Så behandlas kvinnligt håravfall

Järntabletter / järnsprutor: För den som har järnbrist.

Läkemedlet Levaxin: För den som har sköldkörtelproblem.

Läkemedlet Minoxidil: Säljs i Sverige under varumärken som Rogaine, Recrea och Orifarm. Ökar blodkärlens diameter och ger ökat blodflöde. De vidgade blodkärlen ger hårsäckarna mer syre och gör att näringsämnen når området.

Läkemedlet Finasterid: Används i Sverige enbart på män.

Hårbehandling: Stimulerar till nybildning av små blodkärl, och triggar inaktiva hårsäckar att gå in i en aktiv tillväxtfas. När vilande hårsäckar aktiveras ökar antalet hårstrån som växer.

KBT-terapi: Effektivt mot stress, och därmed mot håravfall.

Läs mer om lösningar mot håravfall

Våra kunder har ordet